Chłopski garnek z wołowiną

Ta potrawa to rodzaj dania jednogarnkowego. Mięso, kasza i warzywa w jednym. Jest bardzo sycące bo jedna porcja wystarczy żeby zapełnić żołądek na full. Inspiracja pochodzi z bloga Magazyn Kuchenny, ale Ja dodałam parę zmian.

 

Składniki:

2 łyżki oleju
500g wołowiny (może być gulaszowa)
sól i pieprz
1 marchewka
300g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 szklanki bulionu z kurczaka
2-3 szklanki wody (lub więcej, jeśli będzie trzeba)
2 liście laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego
100g kaszy jęczmiennej perłowej
2 średnie ziemniaki
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
 
Dodatkowo: 
kwaśna śmietana wymieszana z chrzanem (1:1)

Przygotowanie:

Mięso wołowe umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Doprawić solą i pieprzem
Na patelni rozgrzać olej i dodać mięso. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Mięso przełożyć do większego garnka. Na tej samej patelni przesmażyć marchewkę pokrojoną w półksiężyce, przełożyć na talerzyk i odstawić na bok. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki pokrojone na 4 i dodać do garna z mięsem. 
Na patelnię ponownie dodać pokrojoną w drobną  kostkę cebulę, smażyć przez około 2 min po czym dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć i dodać koncentrat pomidorowy. Smażyć aż zacznie się karmelizować.Całość zalać winem Mieszać, zeskrobując z patelni to co przywarło. Gotować do momentu aż połowa wina odparuje. 
Do garnka z mięsem i pieczarkami wlej bulion, wodę i zawartość patelni. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i gotuj zupę, dopóki mięso nie zrobi się miękkie, około 1 godzinę.
Gdy mięso będzie miękkie, do garnka wsyp kaszę, usmażoną wcześniej marchewkę, Ziemniaki pokrojone w większą kostkę oraz paprykę w proszku. Gotuj zupę najpierw 10 minut pod przykryciem, potem bez przykrycia, dopóki kasza całkowicie się nie ugotuje. Jeśli będzie trzeba, dolej więcej wody i dopraw solą. Przed podaniem wymieszaj zupę z suszonym lubczykiem i natką pietruszki.
Zupę podawać z chrzanem, wymieszanym pół na pół z gęstą, kwaśną śmietaną.
 

Smacznego!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!