Ciasteczka Brownie
Mocno czekoladowe, miękkie w środku ale z chrupiącą i popękaną skorupką. Pysznie uzależniające ciasteczka brownie.
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady 70%
50 g masła
2 jajka
80g cukru trzcinowego
40 g cukru
150 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni góra- dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Odmierzyć mąkę, dodać do niej proszek i sól i odstawić
Czekoladę i masło umieścić w metalowej miseczce lub garnuszku i rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli ustawiając miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą.
Roztopioną czekoladę odstawić do wystygnięcia.
Jajka razem z cukrem trzcinowym, cukrem i ekstraktem z wanilii ubijać mikserem przez około 6-10 min aż masa będzie jasna i puszysta.
Cały czas miksując dodawać roztopioną i przestygniętą czekoladę z masłem.Miksować tylko do połączenia.
Dodać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia porcje wielkości orzecha włoskiego, w odstępach 3 cm. Czubek delikatnie spłaszczyć palcem.
Piec przez 10 min w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
Pozostawić na blaszce do wystygnięcia.
![]() |
Przed pieczeniem |
![]() |
Po upieczeniu |
Smacznego!!!

2 komentarze
Ania Zawistowska
Ciasteczka brownie są na pewno pyszne i moim zdaniem warto jest je robić bez względu na okazję. Ja bardzo chętnie korzystam z porad od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdyż właśnie takie brownie jest moim zdaniem najbliższy ideałowi.
Natalia Zimniewicz
Ten komentarz został usunięty przez autora.