Ciastka „Florentynki”
Ciastka „Florentynki” to proste, szybkie i przede wszystkim przepyszne ciasteczka mnóstwa ziaren.
Składniki na ok 40 szt:
1 jajko
100 g cukru trzcinowego lub białego
200 g słonecznika łuskanego
120 g płatków migdałowych
50 g pestek dyni
30 g sezamu jasnego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajko z cukrem ubić na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej dodać ziarna i pestki a następnie wymieszać łyżką.
Masę wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągłe dość płaskie ciasteczka.
Blaszkę z ciastkami włożyć do nagrzanego do 190*C góra- dół piekarnika i piec ok 10-15 min aż ciasteczka będą złoto- brązowe. Upieczone ciastka zdejmować z blaszki dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
11 komentarzy
Ola
banalnie proste, a wyjątkowo pyszne. część smarnęłam czekoladą i posypałam siekaną żurawina.
Monika
Zrobilam je, ale chyba zbyt grubiutkie mi wyszły i do tego wlasnie białawe, nie w takim pięknym kolorze… moze cukier niedostatecznie się rozpuścił… a może z brązowym cukrem wychodzą takie piękne rumiane… Ale przepis pyszny, dziękuję :*
Mati
Do kawki idealne 😀
Monika Molecka
Fajne do podgryzania w samochodzie 😀
Bożena
Pyszne ! Właśnie wyciągałam czwartą blachę. I są świetne. Tylko nie wyszły mi w tak ładnych kolorach jak Pani, tylko takie białawe od białka. Najlepiej zrobić je cieniutkie wtedy są najsmaczniejsze. Pozdrawiam.
Weronika
I kolejny raz przepis z Pani bloga zachwycił nie tylko moje podniebienie w domu! To sa pierwsze ciasteeeczka od bardzo dawna ktore tak bardzo mi posmakowaly! DZIEKUJE !
Ania
O! Ciasteczka mojego dzieciństwa 😀 Dziękuję, że mi je przypomniałaś. W weekend na pewno będziemy robić :))
Monika Molecka
Daj znać jak Ci smakowały 🙂
Żaklina
Nie miałam bladego pojęcia, że te ciasteczka są tak łatwe w wykonaniu i jeszcze takie pyszne!!! U mnie z dodatkiem suszonej żurawiny i grubiej krojonych migdałów 🤤
PYCHOTA!! Dziękuję za przepis
Kasia
Jak długo można przechowywać Pani zdaniem te ciasteczka ?
Monika Molecka
Przechowuję max 14 dni bo później moim zdaniem tracą na smaku