Ciastka „Florentynki”

Ciastka „Florentynki” to proste, szybkie i przede wszystkim przepyszne ciasteczka  mnóstwa ziaren.
Składniki na ok 40 szt:

1 jajko

100 g cukru trzcinowego lub białego

200 g słonecznika łuskanego

120 g płatków migdałowych

50 g pestek dyni

30 g sezamu jasnego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajko z cukrem ubić na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej dodać ziarna i pestki a następnie wymieszać łyżką.

Masę wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągłe dość płaskie ciasteczka.

Blaszkę z ciastkami włożyć do nagrzanego do 190*C góra- dół piekarnika i piec ok 10-15 min aż ciasteczka będą złoto- brązowe. Upieczone ciastka zdejmować z blaszki dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

11 komentarzy

  • Ola

    banalnie proste, a wyjątkowo pyszne. część smarnęłam czekoladą i posypałam siekaną żurawina.

  • Monika

    Zrobilam je, ale chyba zbyt grubiutkie mi wyszły i do tego wlasnie białawe, nie w takim pięknym kolorze… moze cukier niedostatecznie się rozpuścił… a może z brązowym cukrem wychodzą takie piękne rumiane… Ale przepis pyszny, dziękuję :*

      • Bożena

        Pyszne ! Właśnie wyciągałam czwartą blachę. I są świetne. Tylko nie wyszły mi w tak ładnych kolorach jak Pani, tylko takie białawe od białka. Najlepiej zrobić je cieniutkie wtedy są najsmaczniejsze. Pozdrawiam.

      • Weronika

        I kolejny raz przepis z Pani bloga zachwycił nie tylko moje podniebienie w domu! To sa pierwsze ciasteeeczka od bardzo dawna ktore tak bardzo mi posmakowaly! DZIEKUJE !

  • Ania

    O! Ciasteczka mojego dzieciństwa 😀 Dziękuję, że mi je przypomniałaś. W weekend na pewno będziemy robić :))