Ciastka “Florentynki”

Ciastka “Florentynki” to proste, szybkie i przede wszystkim przepyszne ciasteczka  mnóstwa ziaren.
Składniki na ok 40 szt:

1 jajko

100 g cukru trzcinowego lub białego

200 g słonecznika łuskanego

120 g płatków migdałowych

50 g pestek dyni

30 g sezamu jasnego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajko z cukrem ubić na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej dodać ziarna i pestki a następnie wymieszać łyżką.

Masę wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągłe dość płaskie ciasteczka.

Blaszkę z ciastkami włożyć do nagrzanego do 190*C góra- dół piekarnika i piec ok 10-15 min aż ciasteczka będą złoto- brązowe. Upieczone ciastka zdejmować z blaszki dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!