Ciastka markizy z kremem

Ciastka markizy z kremem to kruche ciastka przełożone kremem waniliowym. Do kremu można dodać kakao, skórkę z cytryny lub inny aromat.
Składniki na 50 szt:

Ciastka maślane:

200 g masła

100 g cukru pudru

1/4 łyżeczki soli

300 g mąki pszennej

Krem z mleka w proszku:

125 ml mleka 3,2%

100 g masła ekstra

2 łyżki cukru wanilinowego

50 g cukru

200-220 g mleka w proszku

skórka z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciastka: Masło z cukrem pudrem, solą i mąką posiekać nożem aż zacznie zbijać się w kruszonkę. Następnie szybko zagnieść w kulkę.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół
Ciasto rozwałkować dość cienko na 2-3 mm cienko. Ja wałkuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Po rozwałkowaniu ciasto włożyć do lodówki razem z papierem i schłodzić ok. 15 min. Okrągłą foremką o średnicy 5 cm wykrawać ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół

Piec ok 10-12 min aż ciastka zaczną zmieniać kolor na lekko złoty.

Zdejmować z blaszki dopiero po wystygnięciu.Ciastka poodwracać aby spody ciastek po złożeniu były od środka.

Ciastek powinno być parzyście aby można było je złożyć.

Krem: Mleko, masło, cukier wanilinowy, cukier zagotować na średnim ogniu. Mieszaninę wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mleko w proszku i wymieszać na jednolity krem.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wyciskać krem na jedną z połówek ciastka, przykryć drugą połówką, lekko docisnąć. Ciastka są najlepsze na następny dzień.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze