Ciastka z czekoladą i orzechami włoskimi

Ciastka z kawałkami czekolady i dużą ilością orzechów włoskich. Są miękkie i rozpływające się w ustach. Ciasto wychodzą dość duże, mają około 12-15 cm średnicy. 
Składniki na 10 szt:

280 g mąki pszennej typ 450

20 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

230 g miękkiego masła

100 g cukru trzcinowego 

2 jajka L

200 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady (100 g mleczna i 100 g deserowa)

150 g orzechów włoskich D-nuts

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. 

Orzechy włoskie pokroić drobniej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, sodę wymieszać w misce. W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując.

Dodać wcześniej wymieszane suche składniki i wymieszać do połączenia. Do masy dodać kropelki czekoladowe lub posiekane czekolady. Trochę można zostawić do ułożenia na ciastkach po uformowaniu. Dodać również posiekane orzechy i całość wymieszać. Uformować duże kule. U mnie każda ważył ok 100 gramów.

Kule ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Ciastka piec przez około 13-15 min do momentu aż brzegi zaczną się rumienić. Ciastka zdejmować z blaszki dopiero po wystygnięciu. 

 

 

 

 

 

*Post powstał we współpracy z marką D-nuts

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!