
Ciastka z czekoladą i orzechami włoskimi
Ciastka z kawałkami czekolady i dużą ilością orzechów włoskich. Są miękkie i rozpływające się w ustach. Ciasto wychodzą dość duże, mają około 12-15 cm średnicy.
Składniki na 10 szt:
280 g mąki pszennej typ 450
20 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
230 g miękkiego masła
100 g cukru trzcinowego
2 jajka L
200 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady (100 g mleczna i 100 g deserowa)
150 g orzechów włoskich D-nuts
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Orzechy włoskie pokroić drobniej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, sodę wymieszać w misce. W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Dodać wcześniej wymieszane suche składniki i wymieszać do połączenia. Do masy dodać kropelki czekoladowe lub posiekane czekolady. Trochę można zostawić do ułożenia na ciastkach po uformowaniu. Dodać również posiekane orzechy i całość wymieszać. Uformować duże kule. U mnie każda ważył ok 100 gramów.
Kule ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Ciastka piec przez około 13-15 min do momentu aż brzegi zaczną się rumienić. Ciastka zdejmować z blaszki dopiero po wystygnięciu.
*Post powstał we współpracy z marką D-nuts
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

