Ciasto cytrynowe

Lekkie, orzeźwiające ciasto o delikatnie cytrynowym smaku. Mimo, że jest w nim dużo soku z cytryny smak jest a tyle wyważony, że nie przeszkadza. Cienki biszkopt, krem budyniowy, lekka pianka cytrynowa a wszystko to przykryte herbatnikami i lukrem cytrynowym.
Składniki: 

Biszkopt:

3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zimnej wody
Nasączenie:
120 ml wody
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
Krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe bez cukru Winiary
150 ml soku z cytryny
370 ml wody
200g cukru 

200g masła

Cytrynowa pianka:
1 galaretka cytrynowa Winiary
500 ml słodkiej śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru

Lukier:

sok z połowy cytryny
1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:

ok. 20szt herbatników

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Formę o wymiarach 35x24cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno)
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do masy jajecznej dodać 1 łyżkę ziemnej wody i mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia.
Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 18-20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem budyniowy: Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. W pozostałej ½ szklanki wody wymieszać proszek budyniowy. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą aby dotykała wierzchu i pozostawić do ostygnięcia. Masło wyjąć z lodówki kilka godzin przed aby osiągnęło temp. pokojową

Miękkie masło utrzeć mikserem ok 10 min. na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń. Masło i budyń muszą mieć taką samą temp pokojową inaczej krem się zważy.

Nasączenie:Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć niezbyt mocno.
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.
Cytrynowa pianka: Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno. Dalej miksując, dodać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową.
Na górę ułożyć herbatniki jeden obok drugiego.
Lukier: Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Taką aby można ją było rozsmarować. Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną.
Inspiracja: tutaj
 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!