Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką jest bardzo wilgotne i maślane. Nie jest to typowe ciasto drożdżowe które na drugi dzień jest suche i twarde. To ciasto jest nadal miękkie i wilgotne. Jeśli jednak nie lubicie tak wysokich ciast można powiększyć średnicę tortownicy i wyjdzie niższe.
Składniki na śr. 20 cm:
Ciasto:

125 ml mleka, letniego

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży

100 g cukru

2 żółtka

250 g mąki pszennej typ 550

60 g masła 82%

szczypta soli

Kruszonka:

75 g mąki pszennej

50 g zimnego masła 82%

50 g cukru

cukier wanilinowy

Dodatkowo:

200 g świeżych śliwek

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

kilka łyżek gorącej wody

Przygotowanie:

Masło roztopić. Letnie mleko wlać do miski, dodać rozkruszone drożdże (jeśli nie jesteś pewien drożdży to zrób wcześniej zaczyn) i połowę cukru. Całość wymieszać dokładnie, następnie do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, dodać żółtka, szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać roztopione masło i ciasto wyrabiać robotem lub ręcznie przez 15 min. Ciasto jest dość klejące ale takie ma być. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

Blachę o śr. 20 cm wyłożyć papierem

Składniki na kruszonkę włożyć do miski i zagniatać palcami tak długo aż zacznie powstawać kruszonka.

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na połówki lub ćwiartki.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół (bez termoobiegu)

Wyrośnięte ciasto (nie wyrasta jakoś spektakularnie) przełożyć na blaszkę i równomiernie rozłożyć. Ciasto jest klejące ale można posmarować palce olejem wtedy mniej się przykleja. Na cieście równo rozłożyć owoce, posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką odłożyć w ciepłe miejsce na 25 min.

Ciasto piec w nagrzanym do 180*C piekarniku i piec przez 40 min. Ciasto wyjąć i polukrować. Aby zrobić lukier należy utrzeć cukier puder z kilkoma łyżkami gorącej wody tak aby powstał odpowiedniej gęstości lukier. Polać lukrem letnie już ciasto.

Przechowywać w pojemniku na ciasto aby nie wysychało.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze