Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem bardzo maślane, puszyste i wilgotne. Na ciasto można włożyć obojętnie jakie świeże owoce, nie polecam mrożonych bo mają znacznie więcej wody i są ciężkie przez co ciasto może nie wyrosnąć dostatecznie. Zapach roznosi się po całym domu i przypomina dzieciństwo, tego mi było trzeba.
Składniki na formę o wym: 24×39 cm:
Ciasto:

250 ml mleka, letniego

50 g świeżych drożdży lub 14 g suchych drożdży

220 g cukru

4 żółtka

500 g mąki pszennej typ 550

150 g masła 82%

szczypta soli

Kruszonka:

150 g mąki pszennej

100 g zimnego masła 82%

100 g cukru

cukier wanilinowy

Dodatkowo:

300 g świeżego rabarbaru

250 g świeżych truskawek

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

kilka łyżek gorącej wody

Przygotowanie:

Masło roztopić. Letnie mleko wlać do miski, dodać rozkruszone drożdże (jeśli nie jesteś pewien drożdży to zrób wcześniej zaczyn) i połowę cukru. Całość wymieszać dokładnie, następnie do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, dodać żółtka, szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać roztopione masło i ciasto wyrabiać robotem lub ręcznie przez 15 min. Ciasto jest dość klejące ale takie ma być. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godz aż podwoi objętość.

Blachę o wymiarach 24x 39 cm wysmarować masłem.

Składniki na kruszonkę włożyć do miski i zagniatać palcami tak długo aż zacznie powstawać kruszonka.

Rabarbar umyć i osuszyć. Młodego rabarbaru nie obieram. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki. Truskawki na połówki lub ćwiartki.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół (bez termoobiegu)

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę i równomiernie rozłożyć. Ciasto jest klejące ale można posmarować palce olejem wtedy mniej się przykleja. Na cieście równo rozłożyć owoce, posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką odłożyć w ciepłe miejsce na 25 min.

Ciasto piec w nagrzanym do 180*C piekarniku i piec przez 35- 40 min. Ciasto wyjąć i polukrować. Aby zrobić lukier należy utrzeć cukier puder z kilkoma łyżkami gorącej wody tak aby powstał odpowiedniej gęstości lukier. Polać lukrem letnie już ciasto.

Przechowywać w pojemniku na ciasto aby nie wysychało.

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!