Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to przepyszne ciasto składające się z blatów miodowych, jednej warstwy kremu budyniowego i jednaj warstwy masy krówkowej. Mogłoby się zdawać, że jest to słodkie ciasto ale tak nie jest. Smak jest wyważony a samo ciasto po kilku dniach leżakowania rozpływa się w ustach.

Składniki na formę o wym.: 24×35 cm

Blaty:

600 g mąki pszennej typ 450

200 g masła

120 g cukru

2 żółtka

2 jajka

3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%

3 łyżki miodu naturalnego

1 łyżka octu+ 2 łyżeczki sody

Warstwa z orzechów:

300 g orzechów włoskich

100 g cukru

120 g masła

2 łyżki miodu

Krem budyniowy:

500 ml mleka 3,2%

120 g cukru

1 op cukru wanilinowego

2 op budyniu śmietanowego bez cukru (proszek)

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

200 g masła 82%

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej Gostyń

Przygotowanie:

Warstwa orzechowa: Orzechy posiekać drobniej ale niezbyt drobno. Do garnka włożyć masło, cukier, miód i orzechy. Ustawić garnek na średnim ogniu i chwilę pogotować, ok 5 min. Masę odstawić do wystudzenia.

Placki miodowe: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone drobniej masło, cukier, żółtka, jajka, śmietanę i miód. Zacząć siekać nożem aż zacznie powstawać kruszonka. Sodę wymieszać z octem i niemalże natychmiast (zacznie się pienić) wylać na kruszonkę. Zagnieść na jednolite ciasto rękami. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części, najlepiej użyć wagi kuchennej.

Piekarnik nagrzać do 170*C góra-dół. Formę o wym: 24×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć pierwszą część ciasta. Wyrównać i piec ok 10-12 min aż się zarumieni. Z drugą porcją ciasta postąpić tak samo. Przy trzeciej warstwie na wyklejony surowy spód wyłożyć warstwę orzechów, wyrównać. Warstwę orzechową piec dłużej ok 15-20 min. Gotowe blaty przestudzić.

Krem budyniowy: 400 ml mleka wlać do garnka dodać cukier, cukier wanilinowy i zagotować. 100 ml mleka wlać do kubka, dodać 2 opakowania budyniu śmietankowego, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać zawartość kubka i mieszać energicznie do momentu aż powstanie gęsty budyń. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia.

Masło wyjąć wcześniej z lodówki aby nabrało temp pokojowej. W momencie kiedy budyń i masło będą tej samej temperatury można zacząć robić krem Jest to bardzo ważne w przeciwnym razie krem się zważy. Masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę, trwa to ok 10 min. Do masła dodawać budyń, łyżka po łyżce cały czas miksując. Krem powinien być puszysty beż żadnych grudek.

Składanie ciasta: na podkładzie do ciasta ułożyć pierwszy blat, wyłożyć krem budyniowy, przykryć kolejnym blatem, posmarować masą kajmakową, ułożyć ostatni blat z orzechami. Ciasto można składać w blaszce lub na podkładzie. Złożone ciasto włożyć do lodówki i kroić dopiero na następny dzień. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy