Ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką

Rabarbar już wita mnie swoimi liśćmi na ogrodzie i jak tu z niego nie skorzystać. Ciasto to w swoim składzie ma twaróg dzięki czemu jest wilgotne i fajnie się z nim pracuje. Uwielbiam je bo pasuje praktycznie do każdych owoców. Jest mega szybkie i każdemu smakuje. 

 

 Składniki:

Ciasto:
180g mąki pszennej
80g serka śmietankowego
1 jajko
3 łyżki oleju
60 g cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Budyń:
1 budyń waniliowy
350 ml mleka
1.5 łyżki cukru
 
Dodatkowo:
300 g rabarbaru
 
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
 cukier waniliowy
 

Przygotowanie:

 Składniki na ciasto utrzeć mikserem. Wyłożyć na blat i zagnieść w jedną kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 
Budyń: Mleko odmierzyć. 300 ml wlać do garnka, dodać cukier i zagotować a 50 ml wlać do szklanki i rozpuścić w nim budyń. Rozpuszczony budyń wlać do gotującego mleka i mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Rabarbar umyć i osuszyć. Pokroić na 2 cm kawałki.
Kruszonka: Wszystkie składniki ugniatać palcami tak długo aż powstanie kruszonka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół.
Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 25-26 cm wysmarować masłem.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. 
Ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy. Wyrównać. 
Na ciasto wyłożyć budyń, posypać rabarbarem a na końcu kruszonką. 
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25 min. 
 Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
 
 
 
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

  • Gosia

    Robiłam to ciasto już wielokrotnie i jest pyszne i szybkie! 🙂 mam tylko problem z ciastem, zawsze wychodzi mi tak lepiące, że nie jestem w stanie go rozwałkować i po prostu wylepiam nim formę. Myślę, że może powinnam je włożyć do zamrażalnika na 30 min zamiast do lodówki?
    Pozdrawiam