Deser a’la Tiramisu

Deser a’la Tiramisu to bardzo szybki w przygotowaniu deser na bazie śmietankowego kremu, przełożony biszkoptami namoczonymi w kawie z odrobiną amaretto.
Składniki na 9 szt po 200 ml:

500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

250 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

18 szt biszkoptów podłużnych

100 ml kawy espresso

1 łyżka cukru

30 ml amaretto

Dodatkowo:

4 kostki gorzkiej czekolady

1 łyżka gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Kawę zaparzyć, wymieszać z cukrem i wystudzić. Kawę wymieszać z amaretto.

Schłodzoną śmietanę kremówkę, cukier puder i mascarpone ubić na gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa z prostą tylką.

Czekoladę roztopić i za pomocą pędzla cukierniczego wewnątrz pucharków posmarować jedną ze ścianek.

Biszkopt namoczyć krótko z obu stron w kawie z amaretto, przełamać na pół i ułożyć na dno pucharków, wycisnąć pierwszą warstwę kremu, ponownie ułożyć namoczonego biszkopta, warstwę kremu. Na sam koniec oprószyć gorzkim kakao.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!