Domowe frytki z piekarnika z sosem śmietanowym

Frytki z piekarnika są pyszną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Nie są tak niezdrowe i tłuste jak normalne frytki a kiedy dodamy do nich dip śmietankowy nie będziemy mogli się powstrzymać żeby przestać je jeść. Są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

 

 Składniki:

 1 kg ziemniaków
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sos śmietanowy:
50g dobrej jakości majonezu
50 g jogurtu naturalnego
20g śmietany 36%
sól
biały pieprz 
szczypta cukru

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w grube słupki. 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Dodać pokrojone w słupki ziemniaki i gotować przez ok 10 min.
Odcedzić, osuszyć na ręczniku papierowym i przestudzić. 
Olej wymieszać z wszystkimi przyprawami i mąką ziemniaczaną. Zalać ziemniaczki i wymieszać. 
Na dużej blaszce wyłożyć papier do pieczenia. Rozłożyć jedną warstwę ziemniaków i włożyć do piekarnika. Piec ok 40 min, w połowie czasu przemieszać. 
Po wyjęciu posypać solą i natką pietruszki. 
Składniki na sos dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 


Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Małgorzata

    Najlepsze frytki to własnie takie, domowe i z pysznymi sosami. Muszę spróbować sosu śmietanowego, polecam tez ostry majonez mniamm.