Dorsz z brokułową kruszonką

Dorsz z chrupiącą posypką nadaje się na naprawdę wystawną kolację czy obiad. Ja jestem nim zachwycona bo smakował obłędnie.

Składniki dla 4 osób:

4 szt fileta lub polędwicy z dorsza

50 g bułki tartej

50 g masła

50 g brokuła, świeżego

2 łyżki soku z cytryny

1/2 łyżeczki skórki z cytryny

sól

pieprz

2 łyżki mascarpone

Przygotowanie:

Polędwice z dorsza umyć i osuszyć (mrożoną wcześniej rozmrozić). Oprószyć solą i pieprzem i odstawić.

Masło roztopić i wystudzić. Brokuła umyć, osuszyć i posiekać bardzo drobno.

Bułkę tart a wsypać do miski, dodać brokuła, skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. Dodać roztopione masło, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać aby masło dobrze skleiło kruszonkę.

Każdy kawałek ryby posmarować z wierzchu serkiem mascarpone i obficie nałożyć kruszonkę na każdy kawałek.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.

 Ułożyć rybę w naczyniu żaroodpornym i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 min aż kruszonką zacznie się przypiekać.

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze