Drożdżówka z serem i owocami

Pyszne ciasto drożdżowe z serem i owocami leśnymi tzn. malinami i jagodami. Najlepiej nie kłaść ich zbyt dużo żeby ciasto pięknie wyrosło. Dzięki warstwie sera ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Latem można użyć świeżych owoców natomiast Ja chcąc wykorzystać zasoby mrożonych, włożyłam właśnie takie. 

 

Składniki: Forma 23×33

Ciasto:
450g mąki pszennej typ 550
250 ml ciepłego mleka
35 g świeżych drożdży
120 g cukru
2 jajka
szczypta soli
100g masła
Ser:
250 g twarogu półtłustego
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru waniliowego
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g chłodnego masła
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Owoce:
60g malin
60 g jagód lub borówek
Ewentualnie lukier lub cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę odmierzyć i przesiać. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Drożdże rozkruszyć w misce i zasypać 1 łyżką cukru i pomieszać. Po chwili drożdże staną się płynne. Wlać mleko i  dodać 2 łyżki mąki (z tej odmierzonej). Wymieszać i odstawić na 15 min aby rozczyn zaczął pracować.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, resztę cukru, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn i roztopione chłodne masło. Mikserem z hakiem, ręką lub łyżką drewnianą wyrabiać ciasto przez około 10 min. Ciasto jest bardzo klejące ale takie ma być. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.

Aby zrobić kruszonkę masło włożyć do miski, dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Zagniatać palcami tak  długo aż powstanie kruszonka. Wstawić do lodówki.

Ser twarogowy, żółtko, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną zmiksować blenderem aż powstanie gładka masa.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Rozciągnąć ciasto na całej powierzchni blachy.

 

 Ser przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ser tworząc kratkę. Blachę przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Dopiero po tym czasie ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w 180 stopni 35-40 min.
Po wystygnięciu ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!