
Drożdżówki z serem i cynamonowym jabłkiem
Drożdżówki z serem i cynamonowym jabłkiem to puszyste i wilgotne bułeczki z serem i jabłkami z cynamonem. Obowiązkowo posypane kruszonką.
Składniki na 12 szt:
Ciasto:
250 ml mleka
40 g cukru
25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
szczypta soli
500 g mąki pszennej typ 550
50 g masła
1 jajko
Masa serowa
250 g półtłustego twarogu
1 żółtko
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
1 łyżka cukru
Jabłka:
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła
Kruszonka
75 g mąki pszennej
40 g cukru
50 g zimnego masła
Dodatkowo:
1 żółtko+ 1 łyżka mleka
Lukier:
1 szkl. cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna temp mleka i drożdży nie trzeba robić rozczynu).
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.(musi podwoić swoją objętość).
Przygotować kruszonkę – masło z mąką i cukrem zagnieść. Kruszonka powinna mieć konsystencje grudek.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na 2 cm paski dodać miód i cynamon i wymieszać. Przełożyć na patelnie, dodać masło i krótko podsmażyć (ok 3 min).
Ser utrzeć razem z żółtkiem i cukrami. Przełożyć do worka cukierniczego.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 równych części. Uformować kulki a następnie każdą rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Ułożyć na blaszce, brzegi posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, na środku wycisnąć ser i ułożyć po kilka kawałków jabłek. Następnie obficie posypać kruszonką. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Piec w nagrzanym piekarniku 15-17 min. Cukier puder utrzeć z kilkoma łyżkami gorącej wody na biały lukier. Jeszcze letnie drożdżówki polać lukrem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazane video jak wykonać te drożdżówki


Jeden komentarz
Kornelia
Dzień dobry, czy można przygotwać ciasto dzień przed i upiec je z rana? Wówczas na którym etapie? Po wyrośnięciu po tej godzinie, czy nie czekać aż wyrośnie i włożyć do lodówki?
Pozdrawiam słodko ❤️