Drożdżówki z serem i cynamonowym jabłkiem

Drożdżówki z serem i cynamonowym jabłkiem to puszyste i wilgotne bułeczki z serem i jabłkami z cynamonem. Obowiązkowo posypane kruszonką.
Składniki na 12 szt:

Ciasto:

250 ml mleka

40 g cukru

25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych

szczypta soli

500 g mąki pszennej typ 550

50 g masła

1 jajko

Masa serowa

250 g półtłustego twarogu 

1 żółtko

1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii

1 łyżka cukru

Jabłka:

2 jabłka

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka miodu

1 łyżeczka masła

Kruszonka

75 g mąki pszennej

40 g cukru

50 g zimnego masła

Dodatkowo:

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

Lukier:

1 szkl. cukru pudru

kilka łyżek gorącej wody

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna temp mleka i drożdży nie trzeba robić rozczynu).

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.(musi podwoić swoją objętość).

Przygotować kruszonkę – masło z mąką i cukrem zagnieść. Kruszonka powinna mieć konsystencje grudek.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na 2 cm paski dodać miód i cynamon i wymieszać. Przełożyć na patelnie, dodać masło i krótko podsmażyć (ok 3 min).

Ser utrzeć  razem z żółtkiem i cukrami. Przełożyć do worka cukierniczego.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 równych części. Uformować kulki a następnie każdą rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Ułożyć na blaszce, brzegi posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, na środku wycisnąć ser i ułożyć po kilka kawałków jabłek. Następnie obficie posypać kruszonką. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.

Piec w nagrzanym piekarniku 15-17 min. Cukier puder utrzeć z kilkoma łyżkami gorącej wody na biały lukier. Jeszcze letnie drożdżówki polać lukrem.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazane video jak wykonać te drożdżówki
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Kornelia

    Dzień dobry, czy można przygotwać ciasto dzień przed i upiec je z rana? Wówczas na którym etapie? Po wyrośnięciu po tej godzinie, czy nie czekać aż wyrośnie i włożyć do lodówki?
    Pozdrawiam słodko ❤️