Drożdżówki z truskawkami

Szneki, drożdżówki, buły- tak nazywamy je w rożnych zakątkach Polski. U nas w domu zawsze jada się je z owocami lub twarogiem. Są puszyste i wilgotne. Idealne do szkoły lub piknik.

 

Składniki na ok 9szt:

Ciasto:
300 g maki pszennej chlebowej
50 g masła, roztopionego i chłodnego
45 g cukru
15 g drożdży
120 ml mleka, letniego
1 duże jajko
szczypta soli

Nadzienie:
27 średnich truskawek, tj ok. 300 g
ok. 3 łyżeczki mąki pszennej

Do posmarowania
1 małe jajko
1 łyżeczka mleka

Kruszonka
35 g mąki pszennej
20 g cukru
20 g zimnego masła

Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny 

Przygotowanie:

Przygotować rozczyn: z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, całe drożdże, dodać je do mleka i rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł.
W misce umieścić mąkę, cukier, jajko, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszać
następnie dodać roztopione, ale chłodne masło i wyrabiać ciasto – najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. 
Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok 1 do 1,5 godziny
przygotować kruszonkę – szybko zagnieść zimne masło z mąką i cukrem, tak, by jak najmniej dotykać ciasta, by się nie ogrzało. Kruszonka powinna mieć konsystencje grubego piasku i grudek – taką wstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 9 równych części, ukształtować kule i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 15 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczką.
Każdą kulę lekko rozgnieść na placek i za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wycisnąć na środku dołek. Dołek ma być głeboki, a ciasto w nim cienkie, niemal do blachy
nasypać do każdej bułeczki, do dołka, mąkę pszenną po ok. 1/3 łyżeczki na drożdżówkę. W każdym dołku umieścić po 3 truskawki. Jajko wymieszać z łyżeczką mleka i posmarować każdą drożdżówkę – głownie ciasto, ale też trochę truskawki. Następnie posypać całość kruszonką
Drożdżówki piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty, aż drożdżówki się przyrumienią. Upieczone drożdżówki wystudzić na kratce
przygotować lukier: dokładnie utrzeć łyżką wszystkie składniki. Polukrować drożdżówki polewając je stróżką lukru za pomocą łyżeczki.

*przepis zaczerpnięty stąd

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!