Drożdżówki z truskawkami

Szneki, drożdżówki, buły- tak nazywamy je w rożnych zakątkach Polski. U nas w domu zawsze jada się je z owocami lub twarogiem. Są puszyste i wilgotne. Idealne do szkoły lub piknik.

Składniki na ok 9szt:

Ciasto:

50 g cukru

15 g drożdży

120 ml mleka, letniego

300 g maki pszennej 550

60 g masła, roztopionego i chłodnego

1 jajko

szczypta soli

Nadzienie:

300 g truskawek

ok. 2 łyżki kisielu (proszku)

Do posmarowania

1 żółtko

1 łyżka mleka

Kruszonka

45 g mąki pszennej

25 g cukru

25 g zimnego masła

Lukier

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut. Jeśli jest się już obeznanym w cieście drożdżowym to nie trzeba robić zaczynu ale Ja polecam osobom początkującym.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość).

Przygotować kruszonkę – masło z mąką i cukrem zagnieść. Kruszonka powinna mieć konsystencje grudek.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki lub większą kostkę, wymieszać z kisielem (proszkiem).
Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół
Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 9 równych części (ok 64 g  jedna), uformować kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 25 min. do napuszenia, przykryte ściereczką.
Każdą kulę lekko rozgnieść na placek i za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wycisnąć na środku dołek. Dołek ma być głęboki, a ciasto w nim cienkie. Żółtko wymieszać z 1 łyżką mleka i posmarować brzegi drożdżówek.
Do dołka nałożyć po czubatej łyżce truskawek z kisielem. Następnie posypać całość kruszonką
Drożdżówki piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Upieczone drożdżówki wystudzić na kratce
Przygotować lukier: dokładnie utrzeć łyżką wszystkie składniki. Polukrować drożdżówki polewając je stróżką lukru za pomocą łyżeczki.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!