Drożdżówki ze serem i dżemem pomarańczowym

Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego dżemu pomyślałam, że to jest idealny dodatek do drożdżówek. Nie jest przesłodzony jak 90% dżemów na rynku. Ma prosty skład a co najważniejsze pochodzi z rolnictwa ekologicznego. Dżem pomarańczowy jest firmy Destination i jedynym importerem tychże produktów jest sklep pyszneeko.pl

 

 

Składniki:

Ciasto:
3 żółtka 
 100 g miękkiego masła
35 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
250 ml ciepłego mleka
400 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
 

Ser:
300g sera twarogowego
2 żółtka (białka zostawić do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem) 
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 

Przygotowanie:

Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z 1 łyżeczką cukru. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.
W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól, resztę cukru i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).
Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Ser utrzeć na talerzu z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem 
Blat posypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Rozwałkować na kształt prostokąta. 
Ciasto podzielić na równej wielkości prostokąty. 
 Z jednej strony prostokąta, za pomocą ostrego noża naciąć wzdłuż 4 otwory (patrz zdjęcie)

Na każdy prostoką nałożyć po łyżce masy serowej oraz po pół łyżki dżemu z pomarańczy.
Krótszą stroną (tą gdzie nacięcia) przewinąć przez pół i dokładnie skleić ciasto. 
Nacięcia powinny być u góry drożdżówki. 
 Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią drożdżówki. Odstawić na około 30 min. W tym czasie na nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Drożdżówki posmarować białkiem i piec przez ok 25 min.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem www.pyszneeko.pl

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz