Duńskie ciasteczka maślane

Pewnie każdy z Was jadł kiedyś te ciasteczka. Ekstra maślane i kruche ciasteczka w postaci wianuszków. Zamknięte szczelnie w puszce lub słoiku wytrzymują nawet 3- 4 tygodnie. 

Składniki:
130 g miękkiego masła
60 g drobnego cukru
1 laska wanilii
1 białko
120 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Miękkie masło z cukrem i ziarenkami z laski wanilii utrzeć mikserem na jasną puszystą masę.
Dodać białko i miksować aż do uzyskania jednolitej masy.
Dodać obie mąki, szczyptę soli i miksować krótko tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra- dół.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i za pomocą gwieździstej tylki (u mnie Wilton 1M) wyciskać na blaszkę ciasteczka takiej wielkości aby środek miał około 1 cm. Ciastek powinno wyjść około 16-18 sztuk.
Ciastka piec przez 12-15 minut w temp 170*C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia aby ciasteczka się nie pokruszyły.

 

Smacznego!!!
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

  • Ewcia

    Ciasteczka pyszne 🙂 zrobienie ich zajmuje gora 15 minut i do pieca siup . Wlasnie zajadamy do kawki. Pozdrawiam Pani Moniko ?? dziekuje za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!