English Muffins ze szparagami i jajkiem

Tak długo szukałam dobrego sosu holenderskiego! Wreszcie proporcje dobrałam tak, że się udało. Puszysty sos holenderski o konsystencji majonezu idealnie pasuje do szparagów i jajka, dlatego tez długo się nie zastanawiałam i usmażyłam muffiny angielskie, boczek, jajko i całość smakowała obłędnie!

 

 Składniki:

Bułki:

450 g mąki pszennej typ 550
15 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki suchych drożdży
200 ml mleka
100 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
25 g miękkiego masła
Dodatkowo:
kasza manna lub kukurydziana do obtoczenia.

Sos holenderski:

3 żółtka
100 g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól

pieprz

Dodatkowo:

4 jajka
8 plasterków boczku
400 g zielonych szparagów

Przygotowanie:

Bułki: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie wymieszanej z ciepłym mlekiem, dodać cukier oraz 2 łyżki przesianej mąki. Wymieszać i odstawić na bok na 20 minut do wyraźnego wyrośnięcia rozczynu. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać sól i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać mikserem z hakiem, aż będzie sprężyste i jednolite pod koniec dodając miękkie masło.

Ciasto pozostawić w misce przykrytej ściereczką na 1 godzinę w ciepły miejscu.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką. Rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą krążka o średnicy 8 cm wykrawać kółka.
Następnie każdy placek obtoczyć z dwóch stron w kaszy i odkładać na papier do pieczenia.
Tak przygotowane krążki pozostawić do napuszczenia na 30 min.
 Po tym czasie patelnię z nieprzywierającym dnem lekko wysmarować olejem i rozgrzać. Bułeczki delikatnie zdjąć z papieru- najlepiej łopatką, by ich nie ugnieść. Włożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez około 10 min z każdej strony kontrolując stopień zarumienienia. Wystudzić na kratce.
Sos: Masło roztopić i odstawić. W garnku zagotować szklankę wody, postawić na nim miskę (tak aby nie dotykała dna). Do miski dodać żółtka, sok z cytryny, sól i pierz. Ubijać mikserem na puszystą masę która podwoi swoją objętość. Zestawić miskę z garnka i dalej ubijając wlewać cienkim strumieniem masło. Im wolniej będzie wlewać się masło tym lepsza konsystencja sosu będzie na końcowym etapie. Sos podawać od razu po przygotowaniu. Nie należy go odgrzewać ponieważ traci gęstą konsystencję.
Szparagi: W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końce.
Kiedy woda się zagotuje dodać szparagi i gotować około 5-7 min.Odsączyć
Boczek i jajko: Na suchą patelnie ułożyć plasterki boczku i smażyć aż się zrumienią z dwóch stron.
Na tę samą patelnię wybić jajka, przyprawić solą i pieprzem i nakryć pokrywką. Smażyć około 3 minut.
Bułkę przekroić, ułożyć boczek, szparagi, jajko i całość polać sosem holenderskim.

 Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze