Fale Dunaju

Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z wiśniami, budyniowym kremem i cienką warstwą czekolady.
Składniki na formę o wym.: 34x 23 cm:

Ciasto:

250 g masła 83%

200 g cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

5 jajek L

350 g mąki pszennej typ 450

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

35 g gorzkiego kakao

4 łyżki mleka

350 g drylowanych wiśni z kompotu

Krem budyniowy:

500 ml mleka 3,2 %

65 g budyniu waniliowego

100 g cukru

1 laska wanilii

250 g masła 83%

Polewa czekoladowa:

150 g gorzkiej czekolady

50 g mlecznej czekolady

10 g oleju kokosowego lub masła

Przygotowanie:

Krem: 400 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier oraz wydrążone ziarnka wanilii wraz z laską, całość zagotować, wyjąć laskę. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszać proszek budyniowy i całość wlać do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając aż całość zgęstnieje. Budyń przykryć kawałkiem folii spożywczej i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Masło i budyń muszą być w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie krem się zwarzy. Do dobrze ubitego masła dodać budyń łyżka po łyżce, powoli cały czas ubijając na najwyższych obrotach.

Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Miękkie masło umieścić w misce razem z cukrem, cukrem wanilinowym i ubijać na jasną i puszystą masę, następnie dodawać jajka, jedno po drugim cały czas ubijając. Masa wygląda jak zwarzona ale tak ma być. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać na najniższych obrotach tylko do połączenia.

Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i mleko, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jasną część ciasta, następnie ciemną cześć ciasta i ułożyć odsączone wiśnie delikatnie wciskając je w ciasto.

Piec około 25-30 min. w temperaturze 180*C do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Na wystudzone już ciasto wyłożyć krem budyniowy. Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i przestudzoną polewę wylać wyrównać na cieście.

Fale Dunaju należy schłodzić w lodówce. Ciasto należy kroić nożem zanurzonym w wrzątku.

 

 

 

Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!