Fale Dunaju
Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z wiśniami, budyniowym kremem i cienką warstwą czekolady.
Składniki na formę o wym.: 34x 23 cm:
Ciasto:
250 g masła 83%
200 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
5 jajek L
350 g mąki pszennej typ 450
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
35 g gorzkiego kakao
4 łyżki mleka
350 g drylowanych wiśni z kompotu
Krem budyniowy:
500 ml mleka 3,2 %
65 g budyniu waniliowego
100 g cukru
1 laska wanilii
250 g masła 83%
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
10 g oleju kokosowego lub masła
Przygotowanie:
Krem: 400 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier oraz wydrążone ziarnka wanilii wraz z laską, całość zagotować, wyjąć laskę. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszać proszek budyniowy i całość wlać do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając aż całość zgęstnieje. Budyń przykryć kawałkiem folii spożywczej i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Masło i budyń muszą być w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie krem się zwarzy. Do dobrze ubitego masła dodać budyń łyżka po łyżce, powoli cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Miękkie masło umieścić w misce razem z cukrem, cukrem wanilinowym i ubijać na jasną i puszystą masę, następnie dodawać jajka, jedno po drugim cały czas ubijając. Masa wygląda jak zwarzona ale tak ma być. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać na najniższych obrotach tylko do połączenia.
Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i mleko, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jasną część ciasta, następnie ciemną cześć ciasta i ułożyć odsączone wiśnie delikatnie wciskając je w ciasto.
Piec około 25-30 min. w temperaturze 180*C do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Na wystudzone już ciasto wyłożyć krem budyniowy. Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i przestudzoną polewę wylać wyrównać na cieście.
Fale Dunaju należy schłodzić w lodówce. Ciasto należy kroić nożem zanurzonym w wrzątku.