Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Lubię fasolkę za to, że jest treściwa, sycąca i wpasuje się idealnie na obiad jak i na kolację. Najlepsza odmiana fasoli na fasolkę po bretońsku to odmiana Jaś. Ja użyłam domowej passaty pomidorowej ale również można użyć świeżych pomidorów. Fasolka po bretońsku idealnie nadaje się do zamrożenia oraz zawekowania.

Składniki:

250 g fasoli Jaś lub 2 puszki fasoli białej
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g kiełbasy (np. węgierska, śląska, podwawelska)
150 g kiełbasy szynkowej
500 ml passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
pieprz

Przygotowanie:

Fasolę Jaś zalać wodą ok 5 cm ponad jej powierzchnię i zostawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia fasolę przepłukać pod bieżącą wodą i uzupełnić ponownie wodą.
Fasolę ugotować razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim oraz łyżeczką soli do miękkości około 1 godz.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Kiełbasę  pokroić w kostkę. Na patelnie wlać 2 łyżki oleju, dodać obie kiełbasy i smażyć do zarumienienia. Na patenie dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy. Krótko podsmażyć i dodać passatę pomidorową oraz przyprawy: majeranek, sól, pieprz i cukier. Dodać ugotowaną fasolę (lub odsączoną fasolę puszki), zamieszać i przykryć. Gotować około 10 min. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!

Fasolka po bretońsku Fasolka po bretońsku
 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!