Focaccia z warzywami

Focaccia z warzywami to włoski rodzaj pieczywa. Ja postanowiłam dodać wszystkie warzywa które uwielbiam i wyszło tak pysznie i kolorowo, że nic tylko zajadać.
Składniki na 4 szt:

300 ml letniej wody

10 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

500 g mąki pszennej

30 ml oliwy z oliwek

Dodatkowo:

3 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

100 g pomidorków koktajlowych (żółte, czerwone)

1 cebula czerwona

2 łyżki szczypiorku

50 g oliwek zielonych lub czarnych

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki żółtej

Przygotowanie:

Do miski wlać letnią wodę, dodać drożdże, cukier, sól, oliwę z oliwek. Jeśli nie jesteś pena czy drożdże są świeże lub płyn był za gorący zrób najpierw rozczyn. Wyrobić ciasto. Można to zrobić robotem kuchennym, rękami lub w TM. Im dłużej wyrabiane ciasto tym lepiej. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. 

Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. 

Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blat i ponownie zagnieść. Podzielić na 4 części. 

Każdą część rozciągnąć palcami na podłużny placek o grubości 1,5 cm. Placki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 min. 

Piekarnik nagrzać do 200* góra- dół.

Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę, oprócz pomidorów które należy pokroić na połówki.

Do miseczki wlać oliwę z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Za pomocą pędzelka posmarować placki. Układać warzywa wg własnej kompozycji lekko je wciskając w ciasto. Można układać naprzemiennie tak jak na zdjęciu. Nożyczkami naciąć skośnie brzegi focacci.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min aż nabierze złotego koloru. 

Podawać ciepłe.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!