Gnocchi z pomidorkami, szpinakiem i bazylią, 15 minutowy obiad

Gnocchi z pomidorkami, szpinakiem i bazylią to 15 minutowy, najlepszy obiad dla każdej Pani Domu. A jeśli dodatkowo są to pyszne, miękkie kluseczki w sosie z pomidorków koktajlowych, pachnące czosnkiem i bazylią posypane serem grana padano to już w ogóle mistrzostwo.

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 garść świeżej bazylii
250 g pomidorków koktajlowych
1 cebula
100 g świeżego szpinaku
400 g Gnocchi (przepis tutaj)

Dodatkowo:

Parmezan lub Grana Padano do posypania

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli na gnocchi. Pomidorki i szpinak umyć i osuszyć.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulkę i zeszklić. Dodać czosnek i smażyć 10 sek następnie dodać pomidorki koktajlowe. Dusić na małym ogniu, raz po raz mieszając przez około 5 minut aż pomidorki zaczną pękać i się rozpadać.
Gnochci wrzucić do gorącej wody i gotować ok 2 minut, następnie odsączyć na sitku.
Podgotowane kluski wrzucić do garnka z pomidorkami, dodać posiekaną bazylię i szpinak. Dodać sól, pieprz i całość wymieszać. Całość podgrzać aż szpinak całkowicie zwiędnie.
Gnocchi z pomidorkami wyłożyć na talerz i podawać posypane serem parmezan lub grana padano.

Smacznego!!!

Gnocchi z pomidorkami
 Gnocchi z pomidorkami
Gnocchi z pomidorkami
Polecam również kluski śląskie.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!