Gnocchi – włoskie kluseczki ziemniaczane
Gnocchi robiłam już kilka razy i każdy przepis był totalną porażką… Ciasto nie wychodziło tak jak trzeba. Ale, że mam w sobie dużo samozaparcia nie poddałam się i wreszcie mam mój idealny przepis na gnocchi. Gnocchi to kluseczki o owalnym kształcie i specyficznych rowkach w których zbiera się sos. Rowki te można zrobić za pomocą zwykłego widelca. Ja mam specjalną łyżkę do tego, którą możecie zobaczyć na zdjęciu.
Składniki:
500 g ziemniaków mączystych (kupuję w Lidlu)
200 g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta gałki muszkatołowej
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Następnie odcedzić i lekko przestudzić, ale jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Ziemniaki wystudzić, dodać żółtko, mąkę, gałkę muszkatołową i sól. Ciasto szybko zagnieść (nie wyrabiać) w kulę. Kulę podzielić na 4 części i każdą część uformować w wałeczek o szerokości 2 cm. Każdy wałek pokroić na 1,5-2 cm kawałki. Na każdej kluseczce wzdłuż za pomocą widelca zrobić wgłębienia, w których będzie zbierał się sos.
W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Wrzucać partiami kluski. Gotować do momentu, aż kluseczki nie wypłyną na wierzch, to znak że są gotowe. Wyłowić łyżką cedzakową.
Gnocchi podawać z sosem pomidorowym lub z masłem, parmezanem i bazylią.
Smacznego!!!