Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym

Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym smakują rewelacyjnie! Zamiast ryżu- kasza a w zamian sosu pomidorowego jest sos grzybowy. Świetnie smakują podane z ziemniakami i buraczkami konserwowymi.
Składniki na 15 szt:

500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej

350 g kapusty białej

100 g kaszy jęczmiennej

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka soli

pieprz mielony

1/2 cebuli

2 łyżki oleju

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sos grzybowy:

1/2 cebuli

4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna

300 g grzybów świeżych

150 ml bulionu warzywnego

200 ml śmietanki 30%

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 30 ml wody

sól i pieprz

natka pietruszki

Dodatkowo:

mąka do obtoczenia gołąbków

olej Kujawski 3 ziarna, do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę obrać z twardych liści, opłukać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
Kaszę ugotować i przestudzić.
W misce wymieszać: mięso mielone, jajko, kapustę, kaszę, usmażoną cebulkę, bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.
Mokrymi dłońmi formować gołąbki, powinno ich wyjść ok 15 sztuk.
Każdego gołąbka obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć gołąbki i obsmażyć z dwóch stron na lekko brązowy kolor.
Usmażone gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół.

Sos grzybowy: Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone grzyby i smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 min ciągle mieszając aby się nie przypaliły.

Na patelnię wlać bulion, śmietankę i gotować odkryte przez 8 min. Na patelnię wlać wodę z mąką ziemniaczaną i zagotować. Całość doprawić solą i pieprzem oraz natką pietruszki.

Sosem zalać gołąbki i piec pod przykryciem ok 40 min. Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym podawać z ziemniakami i buraczkami.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!