Gulasz wołowy z kluseczkami i surówką z kapusty pekińskiej
Gulasz wołowy z kluseczkami w naszym domu to typowo niedzielny obiad. Kluski najczęściej robimy w weekend kiedy wszyscy razem zasiadamy do stołu. Tym razem malutkie kluseczkowe kuleczki powędrowały do gulaszu i razem zostały podane na stół.
Składniki na gulasz wołowy z kluseczkami:
500 g mięsa wołowego (pozbawione błon i włókien)
1 cebula
5 łyżek oleju lub 2 smalcu
3 łyżki mąki
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka przyprawy do gulaszy Prymat
3-4 pomidory suszone w oleju
woda
przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki suszonego lubczyku
Kluseczki:
500 g ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
Surówka:
1/2 główki młodej kapusty
1 średnia marchewka
1/2 białej części pora
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1,5 łyżki majonezu
1,5 łyżki śmietany gęstej 12% lub gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić na małe kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości. Na talerz wsypać 2 łyżki mąki i obtoczyć każdy kawałek a nadmiar strzepać. W garnku rozgrzać olej lub smalec i na gorący tłuszcz włożyć mięso. Obsmażyć każdy kawałek na złoto- brązowy kolor (od tego jak obsmażone będzie mięso będzie zależało jaki kolor będzie miał sos).
Mięso przełożyć na talerz a na patelnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Podsmażyć aż zacznie się brązowieć. Następnie do cebuli dodać paprykę w proszku i przesmażyć aż zacznie intensywnie pachnieć. Dołożyć mięso i zalać całość wodą, aż mięso zostanie całkowicie pokryte. Dodać przyprawy: sól (około 1 łyżeczki), pieprz, lubczyk i przyprawę do gulaszu. Pomidory suszone pokroić w paseczki i też dodać do mięsa.
Płomień zmniejszyć i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W trakcie sprawdzając stan wody.
Sos będzie delikatnie gęstnieć ale jeśli wolicie bardziej gęstą konsystencję to należy w 1/2 szkl wody rozmieszać 2 łyżki mąki i powoli wlewając zawiesinę i energicznie mieszając sos regulować gęstość. W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku.
Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie. Uważaj, by nie rozgotować ziemniaków. Ugotowane, przecedzone i jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Ziemniaczaną masę przełóż do miski. Następnie podziel całość na cztery równe części. Ćwiartkę masy wyjmij i w puste miejsce wsyp taką ilość mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia masy ziemniaczanej była równa z powierzchnią mąki.
Do miski włóż wyjętą wcześniej część ziemniaków i wbij jajko. Całość zagnieć na gładkie ciasto (jeśli ciasto jest zbyt klejące dodaj jeszcze mąki). Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha.
Kluski wkładaj partiami do osolonej wrzącej wody i gotuj około 3 minut od czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Ugotowane kluski wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do sosu. Całość delikatnie wymieszać.
Kapustę poszatkować dość drobno i przełożyć do miski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por umyć przekroić wzdłuż i pokroić w półksiężyce. Składniki na sos wymieszać i dodać do kapusty. Dodać natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje 10 min po zalaniu sosem. W razie potrzebny doprawić solą i pieprzem.
2 komentarze
Karola
Czy te kluseczki można przygotować sobie dzień wcześniej i ugotować w dniu podania? 🙂
Unknown
Bardzo pyszne danie obiadowe.