Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Obiad ten pasuje na Święta jak i na co dzień. Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami idealnie smakuje nie tylko z kaszą, kluskami lub ziemniakami ale także z plackami ziemniaczanymi.
Składniki:
700 g mięsa z szynki (pozbawione błon i włókien)
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 łyżek oleju lub 2 smalcu
250 g małych pieczarek
3 łyżki mąki, do panierowania mięsa
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka przyprawy do gulaszy
5 suszonych pomidorów w oleju
gorąca woda
przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku,
Dodatkowo:
100 ml ziemnej wody+ 2 łyżki mąki (u mnie ryżowa)
Przygotowanie:
Mięso pokroić na małe kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości. Na talerz wsypać 3 łyżki mąki i obtoczyć każdy kawałek a nadmiar strzepać. Na dużej patelni rozgrzać olej lub smalec i na gorący tłuszcz włożyć mięso. Obsmażyć każdy kawałek na złoto- brązowy kolor (od tego jak obsmażone będzie mięso będzie zależało jaki kolor będzie miał sos).
Mięso przełożyć na talerz a na patelnie wrzucić oczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki (jeśli są malutkie to w całości) i smażyć aż zaczną się rumienić.
Podsmażone pieczarki przełożyć również na talerz.
Na patelnię dodać 1 łyżkę oleju i dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Podsmażyć aż się zeszkli. Następnie do cebuli dodać paprykę w proszku i przesmażyć aż zacznie intensywnie pachnieć. Dołożyć mięso, podsmażone pieczarki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zalać całość wodą, aż mięso zostanie całkowicie pokryte.
Dodać przyprawy: sól (około 1 łyżeczki), pieprz, lubczyk, pokrojone w paski suszone pomidory z oleju i przyprawę do gulaszu.
Płomień zmniejszyć i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, trwać to może około 40 min. W trakcie sprawdzając stan wody i uzupełniać.
Sos będzie delikatnie gęstnieć ale jeśli wolicie bardziej gęstą konsystencję to należy w 100 ml wody rozmieszać 2 łyżki mąki( najlepiej ryżową) i powoli wlewając zawiesinę i energicznie mieszając sos regulować gęstość( nie całość, tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji). W razie potrzeby gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami można jeszcze doprawić do smaku.
Smacznego!!!
6 komentarzy
Jay jay
Super gulasz, ugotowane, polecam.
Kasia
Pierwszy raz robiłam gulasz i jest rewelacyjny , uwielbiam Pani bloga codziennie szukam tu inspiracji ?
Monika Molecka
bardzo dziękuję 🙂
Monika
Od jakiegoś czasu gotuję z Panią i przeglądam przepisy. Są łatwe i naprawdę pyszne . Miodzio 😍😆
Marlena
Dziś zrobiłam gulasz, powiem tyle, niebo w gębie.
Monika Molecka
bardzo dziękuję za opinię 🙂