Jagodzianki z kokosową kruszonką

Jagodzianki z kokosową kruszonką to jeszcze lepsza pysznych jagodzianek, które dobrze znacie z bloga. Maślana kokosowa kruszonka jeszcze lepiej smakuje w towarzystwie jagód.

Składniki na 10 szt:

Ciasto:

350 g mąki pszennej typ 550

150 ml mleka

25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych

70 g cukru

50 g roztopionego masła

1 jajko

szczypta soli

Nadzienie:

300-400 g świeżych jagód

1 łyżka mąki ziemniaczanej, kisielu w proszku lub budyniu śmietankowego w proszku

2 łyżki cukru pudru

Kruszonka:

30 g miękkiego masła

75 g wiórków kokosowych

1 żółtko

30 g cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

40 g mąki pszennej 450

Lukier:

1 szkl. cukru pudru

2 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżka mleka

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki (z tej przesianej) i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki, robotem około 15 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz (musi podwoić swoją objętość).

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Jagody umyć i osuszyć. Krótko przed przygotowaniem jagodzianek wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść palcami.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i krótko zagnieść ciasto. Podzielić na 10 równych części (jedna ok 70 g). Z każdej części uformować płaski placek, ciasto nałożyć na miseczkę o śr. 9 cm pozostawiając wysunięte brzegi i na środek nałożyć jagód ile się zmieści. Zebrać brzegi ciasta i skleić jak pieroga dociskając dokładnie brzegi ciasta. Uformować podłużną jagodziankę i ułożyć łączeniem w dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jagodzianki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kokosową kruszonką. Jagodzianki przykryć ręcznikiem i pozostawić do napuszenia na ok 30 min.

Włożyć do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec 20-25 min na złoty kolor.

Cukier puder utrzeć z gorącą wodą na gładki lukier i polać przestudzone jagodzianki.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!