Jajko w kubeczku z serem feta i papryką
Takie jajko, które samo się robi tylko trzeba mu nawrzucać. Ja dodałam ser feta, paprykę czerwoną i szczypiorek, ale równie pysznie będzie ze szpinakiem czy pieczarkami.
Składniki na 4 kubeczki:
4 jajka
40 g papryki czerwonej
40g sera feta
4 łyżki śmietany słodkiej
1 łyżka szczypiorku
sól i pieprz
Dodatkowo:
pomidorki koktajlowe do dekoracji
szczypiorek
Do małych ale wysokich, szklanych słoiczków (u mnie po jogurtach z sieciówki) wlać po jednej łyżce śmietany słodkiej, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i troche pokruszonej fety.
Wbić po jednym jajku do każdego, posolić i popieprzyć. Na wierzch posypać szczypiorkiem i pozostałym serem feta.
W garnku zagotować tyle wody aby ilość sięgała do wysokości jajka w słoiczku. Przykryć pokrywką i gotować około 6 min. Żółtko powinno być płynne a białko ścięte.
Wyjąć przez rękawicę kuchenną bo słoiczki są bardzo gorące.
Podawać z połówkami pomidorków i posypane szczypiorkiem oraz z chlebem i zieloną sałatą.
Smacznego!!!

Jeden komentarz
Ervisha
Jak to kolorowo wygląda 😉