Kapusta młoda z mięsem mielonym

Ta kapusta z mięsem mielonym to typ dania jednogarnkowego. Podana z ziemniakami z wody stanowi pyszny obiad. To jedno z moich ulubionych dań. 

 

  Składniki:

  1 kapusta młoda ok.800 g
 1 marchewka
250 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
2 łyżki oleju
1 cebula
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki kminku mielonego
1 łyżeczka soli
pieprz mielony
Dodatkowo:
jogurt naturalny gęsty
koperek świeży

Przygotowanie:

Kapustę umyć i poszatkować w grubszą kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce i grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć chwilę aż się zeszkli. 
Dodać mięso mielone i podsmażyć aż zacznie się przypiekać. Następnie dodać pokrojoną kapustę, startą marchewkę, wlać bulion i dodać przyprawy: paprykę słodką, sól, pieprz, kminek. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 
Kiedy kapusta będzie już miękka można jeszcze doprawić do smaku.
Podawać z ziemniakami z wody i kleksem jogurtu naturalnego, całość posypana koperkiem.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!