Kasza gryczana z grzybami

Rano mąż zabrał mnie na grzyby.
Zimno wiec grzybów jak na lekarstwo. Ale jako dodatek do kaszy wystarczyło!

Swoją drogą kasza z grzybami to świetne połączenie i zdrowa alternatywa jako dodatek do obiadu np zamiast ziemniaków.

Składniki 

 1 szklankę kaszy gryczanej prażonej
200-300 g grzybów leśnych świeżych lub suszonych ( suszone trzeba wcześniej namoczyć i ugotować)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz
1 łyżka masła
Natka pietruszki

Przygotowanie:




Ugotować kaszę gryczaną. Zagotować 2 szklanki osolonej wody. Do gotującej wody wsypać 1 szklankę kaszy gryczanej. Gotować chwilę na średnim ogniu, często mieszając, aż kasza wchłonie połowę wody. Po tym czasie garnek zestawić z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na pół godziny aby kasza wchłonęła resztę wody.

Grzyby oczyścić o pokroić na plastry. Cebulkę posiekać i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili pokrojone grzyby. Smażyć aż grzyby odparują całą wodę. Do grzhbów dodać ugotowana kasze i całość chwile podsmażyć. Na koniec dodać łyżkę masła wymieszać i posypać natka pietruszki. Doprawić solą i pieprzem .

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!