Keks z suszonymi owocami
Keks z suszonymi owocami to ciasto z dużą ilością suszonych owoców. Pachnie pomarańczową skórką i pomarańczowym lukrem.
Składniki na formę o wym.10x 21 cm:
120 ml oleju rzepakowego
130 g cukru
3 jajka L
250 g mąki pszennej 450
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki skórki z wyszorowanej pomarańczy
200 g suszonej żurawiny
60 g śliwek suszonych
50 g moreli suszonych
Polewa:
100 g cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
suszona żurawina do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170*C góra- dół. Suszone owoce pokroić na małą kostkę. Do owoców dodać 1 łyżkę mąki (z tej odmierzonej) i wymieszać, aby pokryły się mąką. Suche składniki wymieszać i przesiać przez sito. Do misy miksera wlać olej, dodać cukier i końcówką do ubijania mieszać wszystko na najwyższych obrotach przez 5 min. Następnie dodawać po 1 jajku. Całość ubijać ok 7 min aż masa będzie jasna i puszysta. Do masy dodać skórkę z pomarańczy, przesiane suche składniki, owoce obtoczone w mące i szczyptę soli. Całość wymieszać szpatułką tylko do połączenia. Formę do pieczenia (keksówki) o wym: 10×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać i piec przez ok 1 godz i 10 min (do suchego patyczka).
Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia.
Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy i takim lukrem polać wystudzone ciasto. Udekorować suszoną żurawiną.
2 komentarze
magda
A co zrobić żeby ciasto było mniej suche ? Upieklam ostatnio j jest bardzo dobre, natomiast jest tak suche, że się łamie przy krojeniu. Podczas pieczenia przeciągnęłam +5 minut bo patyczek się kleił. Ciasto nie było też spieczone.
parkingodlotwarszawa.pl
Keks rewelacyjny. Piekłam ostatnio coś podobnego. Niezwykle smaczny.