Keks z suszonymi owocami

Keks z suszonymi owocami to ciasto z dużą ilością suszonych owoców. Pachnie pomarańczową skórką i pomarańczowym lukrem.
Składniki na formę o wym.10x 21 cm:

120 ml oleju rzepakowego

130 g cukru

3 jajka L

250 g mąki pszennej 450

50 g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 łyżeczki skórki z wyszorowanej pomarańczy

200 g suszonej żurawiny

60 g śliwek suszonych

50 g moreli suszonych

Polewa:

100 g cukru pudru

3 łyżki soku z pomarańczy

suszona żurawina do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 170*C góra- dół. Suszone owoce pokroić na małą kostkę. Do owoców dodać 1 łyżkę mąki (z tej odmierzonej) i wymieszać, aby pokryły się mąką. Suche składniki wymieszać i przesiać przez sito. Do misy miksera wlać olej, dodać cukier i końcówką do ubijania mieszać wszystko na najwyższych obrotach przez 5 min. Następnie dodawać po 1 jajku. Całość ubijać ok 7 min aż masa będzie jasna i puszysta. Do masy dodać skórkę z pomarańczy, przesiane suche składniki, owoce obtoczone w mące i szczyptę soli. Całość wymieszać szpatułką tylko do połączenia. Formę do pieczenia (keksówki) o wym: 10×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać i piec przez ok 1 godz i 10 min (do suchego patyczka).

Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia. 

Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy i takim lukrem polać wystudzone ciasto. Udekorować suszoną żurawiną.

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!