Kiełbasa ze słoika

Kiełbasa ze słoika to wspomnienie dzieciństwa. Aromat czosnku unoszący się w powietrzu przywołuje we mnie same pozytywne emocje. Kiełbasa ze słoika najlepiej smakuje w połączeniu z ogórkiem kiszonym i musztardą.

Kiełbasa w słoiku może być przechowywana do kilku tygodni w lodówce.

Do przygotowania kiełbasy ze słoika zainspirowała mnie Iza.

Składniki na 15 słoików:

1,5 kg szynki wieprzowej

1 kg łopatki wieprzowej

700 g boczku surowego

5 ząbków czosnku

5,5 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

6 łyżeczek majeranku

300 ml wody

2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

Słoiki niskie i szerokie umyć i wyparzyć.

Mięso pokroić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na najgrubszych oczkach. Można także poprosić sprzedawcę w sklepie o zmielenie jeśli nie posiadamy maszynki. Zmielone mięso przełożyć na dużą miskę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, majeranek, pieprz i żelatynę. Całość wyrobić dokładnie dość długo aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, w trakcie dolewaj wodę. Wodę dolewaj partiami kiedy jedna zostanie wrobiona dolewaj kolejną. Mięso przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na ok. 2 godz aby smaki się przegryzły.

Do wyparzonych słoików bardzo mocno ubijać kiełbasę tak aby nie było przestrzeni z powietrzem. Słoiki wypełniać do 3/4 jej wysokości ponieważ kiełbasa podczas gotowania urośnie.

W dużym garnku na samo dno ułożyć ściereczkę lub ręcznik lniany, ułożyć słoiki ale tak aby jeden nie uderzał o drugi. Garnek uzupełnić wodą do 3/4 wysokości słoików, przykryć i gotować na średnim ogniu przez 2-2,5 godz. licząc od zagotowania.

Słoiki wyjąć, wystudzić a następnie włożyć do lodówki, wtedy wytworzy się słynna w tej kiełbasie galaretka. Kiełbasa ze słoika może być przechowywana w lodówce do kilku tygodni.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

9 komentarzy