Klasyczny omlet z wiosenną sałatką

Połączenie to powstało, kiedy rano naszła mnie ochota na sałatkę i omleta. Wtedy nie mogłam się zdecydować na co bardziej mam ochotę. Pomyślałam że będzie to ciekawe połączenie. Nie myliłam się bo smakowało wybornie.

 

 Składniki na 1 omlet:

2 jajka
2 łyżki mleka 
1 łyżka masła klarowanego
sól
Sałatka:
1 garść roszponki
6 rzodkiewek
1/3 papryki żółtej
4 pomidorki koktajlowe
1 łyżeczka siekanego szczypiorku
1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
1/4 avocado
Dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka wody
szczypta oregano
szczypt bazyli
sól 
pieprz
1/2 łyżeczki musztardy  Dijon
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Jajka wbić do głębokiego talerza, dodać sól i mleko. Rozgrzać patelnię z masłem. Jajka roztrzepać widelcem.
Wylać na roztopione masło i smażyć przez ok. 30 sekund aż zacznie się ścinać od spodu, wówczas przesuwać szpatułką masę od brzegów ku środkowi patelni, wlewając surową masę w wolne miejsce. Gdy spód będzie całkowicie ścięty, a środek pozostanie delikatnie wilgotny. Omlet wyłożyć na talerz
 
Wszystkie składniki na dressing wlać do czystego słoika. Zakręcić i energicznie potrząsać nim aż do wymieszania wszystkich składników.
 
Sałatę ułożyć na połowie omleta, na niej ułożyć pomidorki, rzodkiewki, avocado, paprykę, posypać szczypiorkiem i natką pietruszki.
Omlet zwinąć na pół. Całość polać dressingiem. 

Smacznego!!!

 
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!