Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym to delikatne mięsne kuleczki zatopione w sosie śmietanowym z dużą ilością koperku. Do wykonania klopsików można użyć mięsa mielonego z drobiu lub wieprzowego. Świetnie smakują z ryżem lub ziemniakami.

 

Składniki dla 4 osób:

Klopsiki:

400 g mięsa mielonego

1 małą kajzerka

1/2 cebuli

1 łyżka oleju

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

pieprz

1 marchewka

Sos:

200 ml bulionu drobiowego

200 ml śmietany kremówki 30% lub 18%

3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub ryżowej

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

pęczek świeżego koperku

Przygotowanie:

Kajzerkę namoczyć w mleku. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić  na 1 łyżce oleju. W misce umieścić mięso mielone, dodać dokładnie odciśniętą z mleka kajzerkę, jajko, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz i stratą marchewkę. Masę dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego i od razu układać na patelni.

Patelnie ustawić na średnim ogniu i od razu zalać gorącym bulionem. Klopsiki gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok 10-15 min.

Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką i wlać na patelnię, całość dusić aż zgęstnieje. Koperek posiekać i dodać do sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze