Klopsiki w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to delikatne mięsne kuleczki zatopione w sosie śmietanowym z dużą ilością koperku. Do wykonania klopsików można użyć mięsa mielonego z drobiu lub wieprzowego. Świetnie smakują z ryżem lub ziemniakami.
Składniki dla 4 osób:
Klopsiki:
400 g mięsa mielonego
1 małą kajzerka
1/2 cebuli
1 łyżka oleju
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1 marchewka
Sos:
200 ml bulionu drobiowego
200 ml śmietany kremówki 30% lub 18%
3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
pęczek świeżego koperku
Przygotowanie:
Kajzerkę namoczyć w mleku. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju. W misce umieścić mięso mielone, dodać dokładnie odciśniętą z mleka kajzerkę, jajko, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz i stratą marchewkę. Masę dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego i od razu układać na patelni.
Patelnie ustawić na średnim ogniu i od razu zalać gorącym bulionem. Klopsiki gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok 10-15 min.
Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką i wlać na patelnię, całość dusić aż zgęstnieje. Koperek posiekać i dodać do sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Magdalena
Wyszły pyszne. Jak wszystkie dania które robię wedlug przepisu Moniki.
Justyna
Pyszne pulpeciki ? zagościły u mnie w domu na stałe ?