Kluski drożdżowe z jagodami i sosem waniliowym

Kluski drożdżowe z jagodami jadłam od małego, ale dziś postanowiłam jagody zamknąć wewnątrz a jako sos zrobiłam sos waniliowy. Kluski drożdżowe z jagodami smakowały tak pysznie, że nie mogłam się im oprzeć.

Składniki na kluski drożdżowe – 20 szt:

500 g mąki pszennej typ 550
20 g drożdży
2 jajka
250 ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

150 g jagód
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sos waniliowy:

200 ml mleka
100 ml śmietany kremówki 30%
1 laska wanilii
3 żółtka
40 g cukru
1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie jeśli sos ma być bardzo gęsty)

Przygotowanie:

Sos waniliowy: Mleko i śmietankę wlać do rondelka, dodać wydrążone ziarna z laski wanilii i podgrzewać.
Żółtka utrzeć razem z cukrem na jasną pianę (pod koniec dodając 1 łyżeczkę mąki). Kiedy mleko ze śmietaną zaczną się gotować dodać utarte żółtka i mieszając jeszcze chwilę gotować. Sos ciepły jest dość rzadki ale po schłodzeniu w lodówce gęstnieje.

Kluski: Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać do miski, a następnie do 1/3 mąki wlać ciepłe mleko, kruszyć drożdże oraz dodać cukier, zarobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce.
Do reszty mąki dodać sól, jajka i przestudzone rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn.

Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub hakiem do wyrabiania aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.

Następnie ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu wyłożyć na blat posypany obficie mąką. Ciasto podzielić na około 20 równych części formując z nich kulki.
Jagody umyć i dodać do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Każdą kulkę spłaszczyć, nałożyć 1-2 łyżki jagód i zbierając brzegi ciasta zlepić dokładnie.
Pozostawić na posypanej mąką ściereczce bawełnianej na około 30 min aż podwoją swoją objętość.
Wokół garnka przewiązać ściśle gazę, tak aby była mocno napięta lub użyć specjalnej nakładki do parowania klusek oraz dopasować miskę lub garnek tej samej wielkości- jako pokrywkę. Wlać wodę i zagotować.
Układać wyrośnięte pyzy, nakryć miską i na średnim ogniu parować ok 6-8 min.
Kluski drożdżowe z jagodami podawać na ciepło polane sosem waniliowym.

Smacznego!!!

kluski drożdżowe z jagodami

kluski drożdżowe z jagodami

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!