Kluski leniwe z ziemniakami
Kluski leniwe z ziemniakami są niezwykle delikatne i puszyste. Można jeść je na słodko z roztopionym masłem i gęstą śmietaną, bułką tartą lub obsmażone na chrupiąco z boczkiem i cebulką.
Składniki:
300 g ziemniaków, najlepiej odmiana mączysta
250 g sera półtłustego
1 jajko
ok 95 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
śmietana homogenizowana 18%
roztopione masło
cukier
cynamon
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie a następnie odcedzić. Za pomocą praski przecisnąć jeszcze ciepłe ziemniaki razem z serem. Można też to zrobić za pomocą maszynki do mięsa. Dodać jajko, szczyptę soli i mąkę pszenną. Zagnieść ciasto kilkoma ruchami. Jeśli ciasto bardzo mocno się klei to można delikatnie podsypać mąką, nie dużo bo kluski będą twarde.
W dużym szerokim garnku zagotować wodę z solą.
Podzielić na 3 części i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie szerokim nożem pokroić ukośnie na kawałki.
Kluski gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową. Kluski leniwe z ziemniakami podawać polane roztopionym masłem, kleksem śmietany, cynamonem i cukrem.
Smacznego!!!
Polecam również kluski śląskie.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA