Kluski leniwe z ziemniakami

Kluski leniwe z ziemniakami

Kluski leniwe z ziemniakami są niezwykle delikatne i puszyste. Można jeść je na słodko z roztopionym masłem i gęstą śmietaną, bułką tartą lub obsmażone na chrupiąco z boczkiem i cebulką.

Składniki:

300 g ziemniaków, najlepiej odmiana mączysta
250 g sera półtłustego
1 jajko
ok 95 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Dodatkowo:

śmietana homogenizowana 18%
roztopione masło
cukier
cynamon

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie a następnie odcedzić. Za pomocą praski przecisnąć jeszcze ciepłe ziemniaki razem z serem. Można też to zrobić za pomocą maszynki do mięsa. Dodać jajko, szczyptę soli i mąkę pszenną. Zagnieść ciasto kilkoma ruchami. Jeśli ciasto bardzo mocno się klei to można delikatnie podsypać mąką, nie dużo bo kluski będą twarde.
W dużym szerokim garnku zagotować wodę z solą.
Podzielić na 3 części i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie szerokim nożem pokroić ukośnie na kawałki.
Kluski gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową. Kluski leniwe z ziemniakami podawać polane roztopionym masłem, kleksem śmietany, cynamonem i cukrem.

Smacznego!!!

Kluski leniwe z ziemniakamiKluski leniwe z ziemniakamiKluski leniwe z ziemniakami

Polecam również kluski śląskie.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!