Kluski śląskie
Kluski śląskie najlepiej smakują z ciemnym sosem i kapustą czerwoną. Aby je zrobić nie trzeba mieć ogromnych umiejętności kulinarnych. Wystarczą dobre ziemniaki i kluski wręcz same się robią.
Składniki:
500 g ziemniaków, najlepiej mączystych
1 jajko
mąka ziemniaczana
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości i przecisnąć przez praskę jeszcze gorące .
Ziemniaki przełożyć do szerokiej miski i rozłożyć aby dokładnie odparować i wystudzić.
Kiedy ziemniaki wystygną, wyrównać powierzchnie i podzielić ziemniaki na 4 części. Jedną cześć ziemniaków wyjąc i wsypać w to miejsce tyle samo mąki ziemniaczane, wbić jajko i sól oraz dodać poprzednio wyjęte ziemniaki. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby można delikatnie posypać jeszcze mąką ziemniaczana.
Z ciasta formować małe kulki i w każdej za pomocą małego palce zrobić wgłębienie. Kluski odkładać na posypaną mąką tace lub talerz
W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Zmniejszyć ogień do minimum i wrzucać kluski. Delikatnie przemieszać aby nie przykleiły się do dna. Kluski śląskie gotować około 2-3 min od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową.
Smacznego!!!
Polecam również Kluski.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
6 komentarzy
Klaudia
Witam. Pytanie jak wyżej czy mogę je wcześniej ugotować i zamrozić a potem odgrzać? Jak zrobić aby na imprezie nie stać przy garach. Pozdrawiam
Patrycja
Ile mniej więcej wychodzi klusek? Albo na ile osób? ?
Monika Molecka
Myślę, że dla 4-5 dorosłych osób. W zależności ile kto je ?
Anna
Czy mogę dostać przepis na dobry ciemny sos? 🙂
Monika Molecka
https://pysznieczyprzepysznie.pl/rolady-z-szynki-wieprzowej/
,
https://pysznieczyprzepysznie.pl/gulasz-wolowy/
Milena
Robiłam już kilka razy? za każdym razem wychodziły idealne? mam tylko pytanie czy i w jaki sposób mogę je zamrozić?