Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie najlepiej smakują z ciemnym sosem i kapustą czerwoną. Aby je zrobić nie trzeba mieć ogromnych umiejętności kulinarnych. Wystarczą dobre ziemniaki i kluski wręcz same się robią.

Składniki:

500 g ziemniaków, najlepiej mączystych
1 jajko
mąka ziemniaczana
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości i przecisnąć przez praskę jeszcze gorące .
Ziemniaki przełożyć do szerokiej miski i rozłożyć aby dokładnie odparować i wystudzić.
Kiedy ziemniaki wystygną, wyrównać powierzchnie i podzielić ziemniaki na 4 części. Jedną cześć ziemniaków wyjąc i wsypać w to miejsce tyle samo mąki ziemniaczane, wbić jajko i sól oraz dodać poprzednio wyjęte ziemniaki. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby można delikatnie posypać jeszcze mąką ziemniaczana.
Z ciasta formować małe kulki i w każdej za pomocą małego palce zrobić wgłębienie. Kluski odkładać na posypaną mąką tace lub talerz
W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Zmniejszyć ogień do minimum i wrzucać kluski. Delikatnie przemieszać aby nie przykleiły się do dna. Kluski śląskie gotować około 2-3 min od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową.

Smacznego!!!

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Polecam również Kluski.

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy