Knedle z truskawkami
Knedle z truskawkami to jedne z moich ulubionych klusek. Robię je zawsze jak tylko pojawią się polskie truskawki. Miałam to szczęście, że trafiłam na mega słodkie owoce i nie musiałam dodawać ani grama cukru. Ale jeśli Wasze truskawki są mniej słodkie przed włożeniem w ciasto należy je posypać cukrem pudrem. Knedle podaję polane bułką tartą podsmażoną na maśle, jogurtem naturalnym i posypane cukrem.
Składniki na knedle- 12 szt:
500 g starych ziemniaków
1 średnie jajko
110-130 g mąki pszennej (najlepsza Basia poznańska)
sól
Nadzienie:
400 g świeżych truskawek jednakowej wielkości
2 łyżeczki cukru pudru (tylko w przypadku jeśli owoce są kwaśne)
Do podania:
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
Jogurt naturalny lub śmietana
cukier
Przygotowanie:
Stare ziemniaki (młode mają zbyt dużo wody) umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie rozgnieść praską. Całkowicie ostudzić.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem.
Ostudzone ziemniaki wyłożyć na mąkę, dodać jajko, posolić i powoli łączyć składniki w jednolite ciasto. W razie potrzeby oprószyć dłonie mąką. Ciasta nie wyrabiać zbyt długo. Jeśli będzie potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki do ciasta, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle delikatniejsze, bardziej miękkie.
Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, mocno je rozpłaszczyć na dłoni na cienki placuszek. Najlepiej aby ciasto wkoło truskawki było jak najcieńsze.
Na środku umieścić owoc, dokładnie zlepiać brzegi i uformować kształtną kulkę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę lub talerz.
Zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić knedle.
Gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach.
Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i smażyć aż bułka zacznie się rumienić.
Knedle z truskawkami podawać polane bułką tartą, jogurtem naturalnym i posypane cukrem.
Smacznego!!!
Jeden komentarz
oczkoczko
Czy można użyć truskawki mrożone??