Kofty z grilla

Kofty z grilla to bardzo aromatyczne i przyprawione w orientalnym stylu mięso. Usmażone na bezdymnym grillu marki Lotus jest soczyste i równo wysmażone z lekkim dymnym posmakiem.

Składniki na 6 szt:

500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego lub jagnięcego

3 łyżki zimnej wody

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka curry

1/3 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1/3 łyżeczki pieprzu mielonego

2-3 łyżki oleju Kujawski z ziołami, papryka bazylia, pomidor.

1 łyżka posiekanej natki pietruszki, ew.kolendry

Przygotowanie:

Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami, wodą i olejem. Miskę szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Mięso podzielić i uformować wrzecionowate kotlety, w środek każdego wbić patyczek do szaszłyków.

Smażyć na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej z każdej strony na złoty kolor. Nie należy smażyć zbyt długo aby go nie wysuszyć.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!