
Kofty z grilla
Kofty z grilla to bardzo aromatyczne i przyprawione w orientalnym stylu mięso. Usmażone na bezdymnym grillu marki Lotus jest soczyste i równo wysmażone z lekkim dymnym posmakiem.
Składniki na 6 szt:
500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego lub jagnięcego
3 łyżki zimnej wody
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry
1/3 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
2-3 łyżki oleju Kujawski z ziołami, papryka bazylia, pomidor.
1 łyżka posiekanej natki pietruszki, ew.kolendry
Przygotowanie:
Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami, wodą i olejem. Miskę szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Mięso podzielić i uformować wrzecionowate kotlety, w środek każdego wbić patyczek do szaszłyków.
Smażyć na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej z każdej strony na złoty kolor. Nie należy smażyć zbyt długo aby go nie wysuszyć.

