
Kotlety Dewolaj
Kotlety „dewolaj” to chrupiące z wierzchu kotlety drobiowe z miękkim, soczystym i maślanym wnętrzem z pietruszką.
Składniki na 6 szt: (12 cm):
500 g mięsa mielonego z kurczaka
sól i pieprz
Nadzienie:
50 g miękkiego masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól i pieprz
Dodatkowo:
3 jajka, do panierowania
100 g mąki pszennej, do panierowania
150 g bułki tartej , do panierowania
Olej Kujawski 3 ziarna, do smażenia
Przygotowanie:
Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Ziołowe masło przełożyć do małego woreczka z odciętym rogiem lub rękawa cukierniczego i wycisnąć grube paski o długości 6 cm na talerz wyłożony folią spożywczą. Masło włożyć do zamrażalnika i zamrozić przez ok 1 godz.
Do kotletów można zmielić filet z kurczaka lub użyć już gotowego drobiowego mięsa mielonego.
Mięso mielone drobiowe posolić i popieprzyć, wymieszać.
Teraz będzie potrzebna miska z zimną wodą i duży kawałek foli spożywczej na której będziemy układać kotlety.
Mięso podzielić na 6 równych części. Mokrymi dłońmi część mięsa spłaszczyć na dłoni, nałożyć 1porcję zamrożonego masła i zlepić delikatnie brzegi mięsa, obracając dłońmi tak aby z kotleta uformować wrzeciono. Musi być bardzo dobrze sklejone w przeciwnym razie masło wypłynie. Z każdą kolejną porcją ciasta postępować tak samo. Gotowe kotlety układać na kawałku folii spożywczej aby się nie przyklejały.
Na talerze wysypać mąkę, bułkę tartą i jajka (roztrzepać je). Panierować dokładnie kotlety kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej obracając je między dłońmi i poprawić kształt wrzeciona.
Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu smażyć kotlety na głębokim tłuszczu na złoty kolor obracając z każdej strony. Ważne aby tłuszcz był dobrze rozgrzany.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA


5 komentarzy
Anna
Czy można te kotlety zamrozić surowe ?
Magda
Zrobiłam, usmażyłam a po maśle ani śladu ?
Monika Molecka
Musiało wydostać się jakąś dziurką
Jadwiga Tochowicz
Wlasnie dzisiaj robilam na obiad dewilaje z pani przepisu. Sa przepyszne i jeszcze tak soczystych dewolaji nie jadlam. Pani Moniko, jest pani mistrzynia w tym co pani stwarza w kuchni. Polecam ten przepis kazdemu. jeszcze raz dziekuje za nastepny perfekt przepis.
Monika Molecka
Pani Jadwigo, to niezwykle miłe czytać takie komentarze 🙂