Kotlety Dewolaj

Kotlety „dewolaj” to chrupiące z wierzchu kotlety drobiowe z miękkim, soczystym i maślanym wnętrzem z pietruszką.
Składniki na 6 szt: (12 cm):

500 g mięsa mielonego z kurczaka

sól i pieprz

Nadzienie:

50 g miękkiego masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sól i pieprz

Dodatkowo:

3 jajka, do panierowania

100 g mąki pszennej, do panierowania

150 g bułki tartej , do panierowania

Olej Kujawski 3 ziarna, do smażenia

Przygotowanie:

Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.  Ziołowe masło przełożyć do małego woreczka z odciętym rogiem lub rękawa cukierniczego i wycisnąć grube paski o długości 6 cm na talerz wyłożony folią spożywczą. Masło włożyć do zamrażalnika i zamrozić przez ok 1 godz.

Do kotletów można zmielić filet z kurczaka lub użyć już gotowego drobiowego mięsa mielonego.

Mięso mielone drobiowe posolić i popieprzyć, wymieszać.

Teraz będzie potrzebna miska z zimną wodą i duży kawałek foli spożywczej na której będziemy układać kotlety.

Mięso podzielić na 6 równych części. Mokrymi dłońmi część mięsa spłaszczyć na dłoni, nałożyć 1porcję zamrożonego masła i zlepić delikatnie brzegi mięsa, obracając dłońmi tak aby z kotleta uformować wrzeciono. Musi być bardzo dobrze sklejone w przeciwnym razie masło wypłynie. Z każdą kolejną porcją ciasta postępować tak samo. Gotowe kotlety układać na kawałku folii spożywczej aby się nie przyklejały.

Na talerze wysypać mąkę, bułkę tartą i jajka (roztrzepać je). Panierować dokładnie kotlety kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej obracając je między dłońmi i poprawić kształt wrzeciona.

Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu smażyć kotlety na głębokim tłuszczu na złoty kolor obracając z każdej strony. Ważne aby tłuszcz był dobrze rozgrzany.

 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!