Kotlety mielone z indyka nadziewane pieczarkami

Kotlety mielone z indyka nadziewane pieczarkami to moja wariacja na temat kotletów mielonych. Są super soczyste i dzięki aromatycznym pieczarkom nabierają charakteru.
Składniki na 8 szt:

600 g mięsa mielonego z indyka

1 kajzerka+ 250 ml mleka pół na pół z wodą

1 jajko

20 g pora lub 1/2 cebuli

3/4 płaskiej łyżeczki soli

pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 gałązka lubczyku

Nadzienie:

100 g sera żółtego

400 g pieczarek

sól i pieprz

Panierka:

3 jajka, do panierowania

100 g mąki pszennej, do panierowania

150 g bułki tartej , do panierowania

olej, do smażenia

Przygotowanie:

Do kotletów można zmielić filet z indyka lub użyć już gotowego drobiowego mięsa mielonego. Kajzerkę namoczyć i odcisnąć, dodać do mięsa wraz z jajkiem, posiekanym porem, natką, lubczykiem i solą i pieprzem.

Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte pieczarki usmażyć na 1 łyżce oleju do momentu aż odparuje z nich cała woda. Doprawić solą i pieprzem a następnie wystudzić i wymieszać serem również startym na grubych oczkach.

Teraz będzie potrzebna miska z zimną wodą aby zmoczyć w niej dłonie.

Mięso podzielić na 8 części. Mokrymi dłońmi część mięsa spłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżkę farszu i zlepić delikatnie brzegi mięsa, obracając dłońmi tak aby z kotleta uformować płaski podłużny kotlet. Z każdą kolejną porcją mięsa postępować tak samo. Gotowe kotlety układać na kawałku folii spożywczej aby się nie przyklejały.

Na talerze wysypać mąkę, bułkę tartą i jajka (roztrzepać je). Panierować dokładnie kotlety kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej obracając je między dłońmi i poprawić kształt kotleta.

Na patelni rozgrzać olej (ok 2-3 cm) i na średnim ogniu smażyć kotlety na złoty kolor obracając z każdej strony.

Kotlety można podawać z ziemniakami i mizerią.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

  • Alicja

    Kotlety wyśmienite! Wyszły chrupiące i delikatne, na pewno będę często korzystała z tego przepisu, bo jest łatwy i zawsze się udaje. Jako dodatek zamiast ziemniaków podałam moją ulubioną kaszę bulgur oraz pieczone warzywa. Jest to idealne danie dla całej rodziny, bo smakuje wszystkim, od czteroletniego malucha po babcię, która zawsze do wszystkich nowości podchodzi z dużą ostrożnością!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!