Kotlety z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarniku

Kotlety z warzywami, bardzo aromatyczne i do złudzenia przypominają smażone na patelni. Do tego dobra sałatka i sos czosnkowy to świetna propozycja na obiad. 

 

 

Składniki:

300 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
50 g brokuła 
40 g papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli czerwonej lub białej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
1 łyżka posiekanego koperku
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkie mielonej
1/2 łyżeczki lubczyku suszonego
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej do panierowania
2 łyżki oliwy +1 łyżeczka papryki słodkiej 
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni
Brokuła, cebulę i paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy, pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zioła. Wyrobić masę dość dokładnie i dodać 2 łyżki bułki tartej. 
Wilgotnymi dłońmi formować kotlety  i panierować w bułce tartej. 
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć kotlety. Każdego z obu stron posmarować mieszaniną oleju z papryką. 
Blachę z kotletami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec po 8-10 min z każdej strony.
Podawać z sosem czosnkowym. 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze