Krem cytrynowy, czyli lemon curd
Lemon Curd to mocno cytrynowy, słodko-kwaśny krem na bazie jajek i cytryny. Wykorzystać można go do wielu deserów, tj. tarty, tarteletki, babeczki, bezy a nawet jako wypełnienie tortów, rurek. A najgorsze jest to, że skubniesz palcem… nie będziesz mogła przestać 🙂
Składniki na 1,5 szkl. kremu:
2 szt jajka
2 szt żółtka
140 g drobnego cukru do wypieków
80 g miękkiego masła
2 cytryny (otarta skórka i sok bez pestek)
2 szt żółtka
140 g drobnego cukru do wypieków
80 g miękkiego masła
2 cytryny (otarta skórka i sok bez pestek)
Przygotowanie:
Do garnka wlać trochę wody. Wodę zagotować i ustawić na garnku metalową miskę. Do miski dodać jajka, żółtka i cukier. Rózgą roztrzepać do połączenia się składników.
Cytryny dokładnie umyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Od razu można dodać masło i sok z cytryny wraz ze skórką. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki można przetrzeć przez sitko.
Całość powinna mieć konsystencję budyniu.
Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. Przechowywać można go do 2 tygodni.
Całość powinna mieć konsystencję budyniu.
Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. Przechowywać można go do 2 tygodni.