Kremówka

W tej kremówce można się rozkochać. Spód to kruche ciasto, w środku krem budyniowo- mąslany od Agnieszki @gaskawdomu oraz gruba warstwa kremu śmietanowego. Góra to chrupiące ciasto francuskie posypane cukrem pudrem. Taką kremówkę koniecznie trzeba spróbować. 

 

 Składniki:

Górna warstwa
1 płat ciasta francuskiego
Ciasto rozłożyć (można przed pieczeniem pokroić ciasto na kawałki żeby łatwiej było kroić ciasto po upieczeniu) i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 min.
 
Dolna warstwa:
300 g mąki
200 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany, np. 18%
 
 Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy prostokąt takiej samej wielkości jak płat ciasta francuskiego. Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 175°C. aby spód był delikatny, nie można piec ich zbyt długo. Zostawić do wystygnięcia
 
Krem budyniowo- maślany:
6 żółtek
2 szkl mleka
200ml śmietanki 30%
150g cukru
1 czubata łyżka mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
220g masła w temperaturze pokojowej
Żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka wymieszać. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Dodać śmietankę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Wlać mieszaninę żółtek i mąki i energicznie mieszając gotować aż powstanie gęsty budyń.
Budyń wystudzić w temperaturze pokojowej. 
Masło zmiksować do białości i łyżka po łyżce cały czas miksując dodawać budyń.
 Krem śmietanowy:
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny
1 łyżka cukru pudru
Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia. 
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę (najpierw warto dodać do niej z 2 – 3 łyżki ubitej kremówki, rozprowadzić).

N kruche ciasto wyłożyć krem budyniowo- maślany. Następnie nałożyć krem śmietankowy a na wierzch położyć ciasto francuskie. Całość posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

Źródło: Moje Wypieki (krem śmietankowy)

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!