Kremowy sernik z frużeliną owocową

To sernik który znajduje się najwyżej w moim rankingu serników. Jest kremowy, waniliowy, delikatny, rozpływa się w ustach a w połączeniu z frużeliną owocową to rozkosz dla podniebienia. 

Sernik wyrasta ponad formę i opada ale mimo to jest wysoki i puszysty. 

 

 Składniki na formę o śr. 22cm:

Spód
 (używam połowę ciasta, resztę mrożę do kolejnego sernika):
170g mąki pszennej
30 g cukru pudru
1 jajko
80 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
650 g sera twarogowego (Wieluń „Mój ulubiony)
1 budyń waniliowy
5 jajek
1/2 laski wanilii
1 szklanka cukru pudru
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Frużelina owocowa:
270 g owoców mrożonych lub świeżych (malina, jeżyna, jagoda
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie:

Składniki na spód najpierw posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać 150 stopni z termoobiegiem.
blachę o średnicy 22 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód)
Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w osobnej misce. Ser włożyć do dużej miski, dodać  budyń waniliowy, żółtka, ziarenka z laski wanilii, 1 szklanka cukru pudru i zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników.
Śmietanę ubić na sztywno, białka również ubić na sztywno. Do masy serowej wmieszać delikatnie ubitą śmietanę i białką (można dodać na dwa razy). Naprawdę delikatnie!
Ciasto na spód wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto od razu wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i piec około 50 minut. Jeśli sernik będzie się mocno przypiekał, otworzyć piekarnik i szybko nakryć kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i lekko uchylić drzwiczki. Zostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika sernik ostrożnie obkroić dookoła aby równo opadał.
 Owoce włożyć do garnka z cukrem, wodą i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać cytrynę i napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia.Wystudzoną frużelinę wyłożyć na sernik i włożyć do lodówki aby stężał.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

8 komentarzy

  • Patrycja

    Witam czy sernik rośnie nierównomiernie? Mi środek nie wyrósł tak jak boki jest lekko zapadnięty, czy u Pani też tak było? Bo nie widać tego na zdjęciu 🙂

  • Paulina

    Wspaniały blog i wspaniałe przepisy! Dzięki niemu powolutku się wkręcam w sztukę kulinarna 🙂 a odnośnie przepisu takie pytanie : Sernik pieczemy przez 50 min w 150 stopniach z termoobiegiem? Czy termoobieg służy wyłącznie do nagrzania piekarnika?
    I jeszcze jedno czy też najlepiej pozostawić go na noc w lodówce?
    Pozdrawiam i życzę mnóstwa udanych przepisów 🙂