Kruche babeczki z orange curd i bitą śmietaną

Pyszne kruche babeczki, pomarańczowy krem oraz puszysta bitą śmietana. Smakują cudownie! Żałuję że nie zrobiłam ich więcej!

Składniki na ciasto (ok. 12 sztuk):

150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

 Krem pomarańczowy:
1 duża pomarańcza (jeśli są małe to dać 1,5 sztuki),
1/2 cytryny,
2 żółtka,
2 jajka,
180 g cukru pudru,
120 g masła
Bita śmietana:
300ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

Składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka troszkę większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniki ok. 15min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
 Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok.
Skórkę wymieszać z cukrem.
Jajka dokładnie roztrzepać razem z sokiem z pomarańczy i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. W garnku zagotować niewielką ilość wody. Nad garnkiem ustawić miskę z cukrem – tak, aby nie dotykała wody. Wlać masę jajeczną i dodać masło pokrojone na kawałki. Podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń – trwa to ok. 10-20 minut. Krem pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno.
Do każdej babeczki nakładamy po łyżeczce kremu pomarańczowego, delikatnie rozsmarowując po brzegach, następnie za pomocą tylki i rękawa cukierniczego wyciskamy kleks z bitej śmietany.
Najlepiej smakują schłodzone w lodówce.

 

Smacznego!!!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!