Kruche rogaliki drożdżowe

Rewelacyjnie miękkie a zarazem kruche rogaliki z drożdżami. Do środka możemy włożyć powidła śliwkowe lub innego smaku. Za jednej porcji wychodzi ok 40 rogalików. 

Składniki:

500 g mąki pszennej

40 g świeżych drożdży

200 ml śmietany kremówki 30%

250 g masła lub margaryny

szczypta soli

powidła śliwkowe lub marmolada

Lukier 

100g cukru pudru

2 łyżki wrzącej wody

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, Drożdże pokruszyć i wymieszać z mąką i solą. Dodać śmietanę i posiekane masło.

Wszystko ugnieść, aby uzyskać jednolite ciasto za pomocą rąk lub robota kuchennego.

Ciasto zwinąć w woreczek foliowy i włożyć do lodówki na 30 min.

Po tym czasie ciasto podzielić na 5 części. Każdą porcję rozwałkować na podsypanej mąką powierzchni, na okrąg o grubości około 3 mm i pociąć na 8 trójkątów. 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra dół. 

 Na każdym z nich nałożyć po pół łyżeczki powideł śliwkowych i zwinąć od szerokiego boku do dołu w rogalik. Tak zawinięty rogalik położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w 200 stopniach przez około 20 min.

Cukier puder wymieszać z wrzącą wodą tak aby powstała gładka masa. Posmarować letnie rogaliki lukrem.

Źródło: Tu

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

15 komentarzy