
Kruche rogaliki drożdżowe
Rewelacyjnie miękkie a zarazem kruche rogaliki z drożdżami. Do środka możemy włożyć powidła śliwkowe lub innego smaku. Za jednej porcji wychodzi ok 40 rogalików.
Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
200 ml śmietany kremówki 30%
250 g masła lub margaryny
szczypta soli
powidła śliwkowe lub marmolada
Lukier
100g cukru pudru
2 łyżki wrzącej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, Drożdże pokruszyć i wymieszać z mąką i solą. Dodać śmietanę i posiekane masło.
Wszystko ugnieść, aby uzyskać jednolite ciasto za pomocą rąk lub robota kuchennego.
Ciasto zwinąć w woreczek foliowy i włożyć do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto podzielić na 5 części. Każdą porcję rozwałkować na podsypanej mąką powierzchni, na okrąg o grubości około 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra dół.
Na każdym z nich nałożyć po pół łyżeczki powideł śliwkowych i zwinąć od szerokiego boku do dołu w rogalik. Tak zawinięty rogalik położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach przez około 20 min.
Cukier puder wymieszać z wrzącą wodą tak aby powstała gładka masa. Posmarować letnie rogaliki lukrem.


4 komentarze
sabi
zrobiłam przed chwilą , te rogaliki są fantastyczne.
Puszeklebuszek
Pyyyszne! Zrobiłam dzień po dniu, bo chłopak zjadł wszystkie i nic na weekend nie zostało 😉 i takie mega proste w zrobieniu. Ciasto ma ekstra konsystencje, bardzo przyjemnie się je zwija
Ania
Pyszne! robiłam je już 2 razy, znikają błyskawiczne😊
Unknown
Do tych rogalików należy dodać pokruszone świeże drożdze? Nie ma potrzeby ich rozrabiać wcześniej w wodzie?