Kruche rogaliki drożdżowe
Rewelacyjnie miękkie a zarazem kruche rogaliki z drożdżami. Do środka możemy włożyć powidła śliwkowe lub innego smaku. Za jednej porcji wychodzi ok 40 rogalików.
Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
200 ml śmietany kremówki 30%
250 g masła lub margaryny
szczypta soli
powidła śliwkowe lub marmolada
Lukier
100g cukru pudru
2 łyżki wrzącej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, Drożdże pokruszyć i wymieszać z mąką i solą. Dodać śmietanę i posiekane masło.
Wszystko ugnieść, aby uzyskać jednolite ciasto za pomocą rąk lub robota kuchennego.
Ciasto zwinąć w woreczek foliowy i włożyć do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto podzielić na 5 części. Każdą porcję rozwałkować na podsypanej mąką powierzchni, na okrąg o grubości około 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra dół.
Na każdym z nich nałożyć po pół łyżeczki powideł śliwkowych i zwinąć od szerokiego boku do dołu w rogalik. Tak zawinięty rogalik położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach przez około 20 min.
Cukier puder wymieszać z wrzącą wodą tak aby powstała gładka masa. Posmarować letnie rogaliki lukrem.
15 komentarzy
Ewelina
Pani Moniko a można ciasto przygotować dzień wcześniej?
Ania
Pyszne! Zastanawiam sie czy mozna uzyc drozdzy z proszku? Ciezko mi kupic swieze czasem. Jesli tak, to jaka bylaby proporcja?
Monika Molecka
Tak można użyć. Na każdym opakowaniu drożdży znajdzie się przelicznik.
Klub
Nie wiem po co jest ta sekcja „komentarze” jak autor na nie nie odpisuje. Chyba jedyne zadanie to zostawianie ohow i ahow nad przepisem…
Czasami czytelnicy maja chec zrobic potrawe na bazie danego przepisu, ale pojawiaja sie pytania, na ktore autor szanujacy swoich czytelnikow odpowiada.
Monika Molecka
Właśnie mam zamiar wyłączyć komentarze, dobrze że osoba mi przypomniała
Magdalena
Czy do tych rogalików można użyć śmietany 36% zamiast 30%?
Monika Molecka
Można
Ewelina
Są prze pyszne🥰😋 dziękuję za super kolejny przepis ❤️
sabi
zrobiłam przed chwilą , te rogaliki są fantastyczne.
Puszeklebuszek
Pyyyszne! Zrobiłam dzień po dniu, bo chłopak zjadł wszystkie i nic na weekend nie zostało 😉 i takie mega proste w zrobieniu. Ciasto ma ekstra konsystencje, bardzo przyjemnie się je zwija
Ania
Pyszne! robiłam je już 2 razy, znikają błyskawiczne?
Unknown
Do tych rogalików należy dodać pokruszone świeże drożdze? Nie ma potrzeby ich rozrabiać wcześniej w wodzie?
Agnieszka
Czy gotowe rogaliki można zamrozić?
Monika Molecka
Oczywiście 🙂
Monika Molecka
Jeśli nie ma napisane to nie trzeba doszukiwać się błędu 🙂