Krupnik na żeberkach

Krupnik to dla mnie idealna zupa na zimę. Gęsta, sycąca na żeberkach. Ugotowane żeberka można obrać i dodać do zupy lub obsmażyć na chrupiąco. Krupnik można ugotować na kaszy jaka najbardziej lubimy ale Ja najbardziej lubię na kaszy jęczmiennej. Dopełnieniem smaku jest Vegeta Natur, mieszanka naturalnych przypraw i warzyw. Dzięki niej nie trzeba nic więcej doprawiać.

Składniki:

300g żeberek
100g kaszy jęczmiennej
5 grzybów suszonych
1 szt marchewki
1szt  pietruszki
1/4 szt selera
kawałek pora
3 ziemniaki
2 liście laurowe
4 szt ziela angielskiego
1 łyżeczka Vegety Natur
1 łyżeczka majeranku
szczypta suszonego lubczyku
sól
pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie:

 Żeberka umyć i pokroić na mniejsze kawałki, zalać 2 l wody, zagotować, odszumować, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz grzyby suszone i gotować pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę.
 Kaszę przepłukać na sicie i dodać do garnka.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić drobno.
Warzywa dodać do garnka i gotować 15 min. Po tym czasie dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, dodać przyprawy tj. sól, pieprz i Vegetę Natur, majeranek, lubczyk. 
Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Mięso wyjąć, ostudzić, obrać od kości i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Doprawiamy jeszcze według smaku i posypujemy przed podaniem natką pietruszki. 

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!