Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany mięsem mielony z wątróbką i dodatkami jest tak aromatyczny i soczysty. Uwielbiam jego chrupiącą skórkę i delikatne i soczyste mięso.
Składniki:

1,7-2 kg kurczaka

70 g masła

1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej

1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka soli

pieprz

Farsz:

250 g mięsa mielonego wieprzowego

100 g wątróbki drobiowej

1,2 jabłka

1,2 cebuli

1,5 łyżki bułki tartej

1/2 łyżeczki cukru

1/4 łyżeczki pieprzu

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie:

Cebulę i jabłko obrać i pokroić. Jabłko w większą kostkę, cebulę w mniejszą kostkę. Wątróbkę oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso mielone wymieszać z wątróbką, jabłkiem, cebulą, bułką tartą, natką, majerankiem, solą i pieprzem i dokładnie wyrobić masę.

Piekarnik nagrzać do 170*C z termoobiegiem lub 200*C bez termoobiegu
Kurczaka dokładnie osuszyć.Wnętrze kurczaka posolić i nałożyć farsz porcjami, ubić. Otwór spiąć wykałaczkami.

Masło roztopić, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Gotową mieszanką masła i przypraw za pomocą pędzelka dokładnie wysmarować całego kurczaka, najpierw od spodu, włożyć do naczynia a następnie górę kurczaka.
 Kurczaka piec 1,5- 2 godzin.
Podawać z ziemniakami lub kromką pieczywa. Kurczaka można odgrzewać wkładając go do naczynia, na dno wlewając trochę wrzątku i 1 łyżkę masła. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem na 30-40 min.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!